Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

jestem w trakcie budowy syst Stereo
po dlugich odsluchach wybralem juz kolumny + wzmacniacz + kabel glosnikowy wiec prawie "..... witam sie z gaska":)
pozostal mi jedynie wybor CD playera - z tym chyba sobie poradze gdyz mam kilka modeli na oku - ale do czego zmierzam?
ale..., no wlasnie!
duza czesc moich zbiorow muzycznych jest na dysku trardym - wiadomo ze nie wszystko i nie od razu da sie zamienic na doskonala jakosc nagrania i druga sprawa to ich nikla dostepnosc /x finanse - dlatego jakas czesc mych zbiorow na pewno pozostanie na dysku twardym

-zakupilem rowniez karte dzwiekowa pod laptopa na USB (Audiotrak Prodigy Cube ) i utknalem !!!! jakby bo nie wiem w ktora strone
mam dokonac dalszego zakupu i zakonczyc juz dlugotrwaly zakup syst Stereo
- wyczytalem ze do muzyki z laptopa (jako jednego ze zrodel ) potrzebny jest dedykowany przetwornik D/A/C
jesli to prawda?? moj wzmacniacz (atoll in100) czegos takiego nie posiada
ale wiem ze niektore CD'ki maja wbudowany jakis przetwornik tylko laik ze mnie w tych sprawach i nie wiem czy to by wystarczylo zakupujac taki Cd player i dalo sie razem polaczyc???

a wiec utknalem w martwym punkcie gdyz na chwile obecna nie wiem czy??:

A) czy poszukac CD playera z wbudowanym przetwornikiem DAC'a i jakos to wszystko polaczyc- ale na moj rozsadek to
chyba wbudowany w cd player przetwornik nic nie da bo sygnal z karty muzycznej powiniem isc na wzmacniacz, a moj (Atoll in100) na pewno czegos takiego jak przetwornik nie posiada - no chyba ze o czyms nie wiem jeszcze??? czy tez wbudowany przetwonik w CD'ka nic mi nie da jesli wzmacniacz nie przetworzy sygnalu, wiec tym samym powinienem zostac przy polaczaniu karta dzwiekowa + wzmacniacz

B) pomimo karty muzycznej i wzmacniacza dokupic oddzielny przetwornik DAC i polaczyc go z karta i wzmacniaczem???
- jesli ow przetwornik DAC i jego jakosc ma / mialby tak znaczacy wplyw na jakosc muzyczna ( serwowana z laptopa) to
jestem w stanie (biorac pod uwage wiekszy procentowo -jak na razie- zbior muzyki na dysku twardym) wydac za niego dosc sporo tzn tyle co za naprawde dobre zrodlo tj.(dobrej klasy CD playera) i miec go "na LATA"!!!! i ucieche z jakosci rowniez
tylko nasuwajace sie pytanie czy pkt.B - jest prawidlowym tokiem myslenia i czy w tym kontekscie (przetwornik DAC + laptop jako czesciowe zrodlo) do Dobrego Stereo wartym zainwestowania ??? - jesli tak to jakie sa naprawde dobre?

caly watek napisalem pod katem laptopa ( jako czesciowego zrodla ) w DOBRYM systemie AudioStereo!!!
prosze o rade osob kt wiedza lub maja w tym tamacie jakies doswiadczenie i podobnie jak dobor komponentow do wlasnego systemu Stereo traktuja powaznie
pomoga mi rozwiac watpliwosci w jaki sposob najlepiej wydobyc dzwiek zzapisany na dysku twardym ( laptopie) i przeslac go w system Stereo
( tj wyciagnac jak najlepszej jakosci)

- zakup CD player'a i tak nastapi niebawem (to inny watek) , kwestie jakosci zapisu utworow na dysku czy tez roznicy w plytach audio a tych z HDD rowniez nie poruszajmy bo to oczywiste

dziekuje i prosze o pomoc
Napisano
dzieki pacio94!
gdzies mi sie tem link kiedys przewinal, ale nie traktowalem go serio , ale po wglebieniu w szczegoly i innych linkach w necie musze stwierdzic
iz to jest wlasnie to czego szukam pod mojego laptopa i systemu sterreo tzn co raz bardziej jestem za!:)