piotr1970 Napisano 20 listopada 2007 Udostępnij Napisano 20 listopada 2007 Znam dobrze czar starej (winylowej) płyty odtwarzanej na dobrym sprzęcie. Całkiem dobry gramofon ciągle w domu mam, ale problemem jest miejsce. No cóż, pozostało tylko raz na jakiś czas wyciąganie tego wszystkiego i przenoszenie się w krainę aksamitnego dźwieku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2007 Jak dla mnie jedynie stare winylowe te do gramofonów mają duszę. Kompakty CD to jakieś bezduszne są , to tylko cyfrowy surowy zapis. Wkładasz do czytnika i słuchasz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1970 Napisano 15 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 15 grudnia 2007 Niestety taką cenę płaci się za postęp. Dużó przyjemniej byłoby mieszkać sobie w czystym, nie skażonym otoczeniu, ale pewnie trzeba by było mieszkac w kurnych chatach, albo w jaskinii. Uwielbiamy płyty winylowe, sam mam ich trochę, ale niestety dla nich, wyszły już z obiegu, pozostały już tylko te stare i nie pozostaje nam nic innego jak właśnie z całą oprawą, tą otoczką towarzyszącą puszczaniu czarnych płyt (nie wszystkie były czarne) puscić je w ruch na 33 1/3 i przenieś sięw przeszłość.pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenishiwata Napisano 19 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2007 Ja niestety porzuciłem już kaseciaka i magnetofon szpulowy, ale zamierzam wymienić mój "współczesny" wzmacniacz na lampowy. Miałem okazję parę razy posłuchać i powiem szczerze jestem oczarowany subtelnością dźwięku generowanego przez wzmacniacz lampowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 20 grudnia 2007 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2007 Dla mnie płyta winylowa, wcześniej szelakowa, ta na 78 obrotów to kawał dzieciństwa i młodości. Nie mogę zapomnieć jak mając pierwsze swoje uciułane pieniądze biegałem po sklepach za płytą Skaldów "WSZYSTKO MI MÓWI, ŻE MNIE KTOŚ POKOCHAŁ" - 1968 rok. Nabiegałem się nieźle, bo płyta była rozchwytywana. Była to jedna z pierwszych "moich własnych" płyt, z "mojej własnej kolekcji". To już nie była płyta rodziców, których mieli bardzo dużo. Losy płyty winylowej w moim domu były bardzo różne. Wielokrotnie porzucałem zbieranie płyt na rzecz taśm a później kaset magnetofonowych. Teraz tego żałuję bo wiele swoich kolekcji straciłem bezpowrotnie. Od kilku lat znowu próbuje odbudować kolekcję płyt, ale to już nie to samo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redrum Napisano 7 lutego 2008 Udostępnij Napisano 7 lutego 2008 hmmm... ze mnie jest smarkula więc nic dziwnego, że lubię płyty CD... dla mnie one też jednak mają swój urok. Za to to, co Wy do nich czujecie u mnie przedkłada się na lekką niechęć do plików MP3... wiadomo, mam ich setki, jednak z drżeniem myślę o wyparciu CD przez empetrójki... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 7 lutego 2008 Udostępnij Napisano 7 lutego 2008 redrumJa też lubię płyty CD Gdybyś jednak miała okazje posłuchać czarnych płyt i skonfrontować je z płytami analogowymi doceniłabyś dźwięk z czarnej płyty. Przed paroma dniami był u mnie kolega i poprosił abym odtworzył mu taka samą płytę z analogu i później wydaną na CD. Człowiek był w szoku. Nie wierzył, że tak może brzmieć czarna płyta. Stwierdził, że lepiej niż ten sam materiał muzyczny nagrany na CD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redrum Napisano 7 lutego 2008 Udostępnij Napisano 7 lutego 2008 od pzredwczoraj mam gramofon muszę kupić przedwzmacniacz i kilka winyli (bo nie mam nic) i chyba zacznę kolekcję... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts