drRumin Napisano 24 grudnia 2009 Napisano 24 grudnia 2009 Dzie艅 dobry - witam serdecznie wszystkich u偶ytkownik贸w forum.Sp臋dzi艂em noc na przeczytaniu temat贸w dotycz膮cych gramofon贸w, lektura pouczaj膮ca, niestety nie znalaz艂em odpowiedzi na swoje pytanie.Zaczn臋 od tego 偶e chcia艂bym na nowo zacz膮c u偶ywac gramofonu i stano艂em przed pytaniem jaki on ma byc, czy nowy czy u偶ywany, znowu 偶al 偶e kilka lat temu w艂a艣ciwie skradziono mi Bernarda. Mam kino domowe dvd+amplituner i chcia艂bym ten drugi wykorzystac jako wzmacniacz dla gramofonu, lektura u艣wiadomi艂a mi o konieczno艣ci kupna przedwzmacniacza i jego rodzaju, za to dzi臋kuje.Dzi艣 w piwnicy rodzic贸w znalaz艂em gramofon kt贸rego kiedys u偶ywa艂em Schneider, auomatic, wk艂adka AudioTechnica, wi臋c mo偶e na kr贸tk膮 chwil臋 na pocz膮tek m贸g艂 by pos艂u偶yc - problem tkwi w tym 偶e by艂 on gramofonem przy tzw. wie偶y i jego przewody to pi臋c cienkich kabelk贸w po艂膮czonych na ko艅cu w kostk臋 nijak膮, czy warsztat to przerobi na standart czyli wyj艣cie np. na zasilacz i RCA, pewnie tak czy to drogi zabieg i czy ca艂osc jest warta zachodu.Czy rozs膮dniejszy b臋dzie zakup np. DENON DP-29f, Sony PS LX-300 czy nowe gramofony maj膮 wszystkie juz przedwzmacniacze, powiem szczerze 偶e chwilowo ta艅sze rozwi膮zanie sprawy gramowfonu da艂o by mi mozliwo艣c wymiany innego komponentu zestawu jakim sa kolumny g艂osnikowe, tu wyb贸r pad艂 na produkt firmy quadral.http://www.allegro.pl/item855119910_gramof...der_sbd_53.htmlTu jest taki sam - Odpisz, cytuj膮c
kaczor Napisano 24 grudnia 2009 Napisano 24 grudnia 2009 Witaj,Jako艣 koledzy nie 艣piesz膮 z radami, to mo偶e ja spr贸buj臋.Zasadniczo odradzi艂bym Ci kupowanie jakiego艣 gramofonu na szybko. Raczej spr贸buj o偶ywi膰 to co masz.Je艣li ten schneider jest na chodzie mo偶na spr贸bowa膰.Dobrze by by艂o jakby艣 dok艂adnie opisa艂 co za kable masz z ty艂u ........ drapaka.Na razie napisa艂e艣, 偶e jest ich 5 i ko艅c偶膮 si臋 nijak膮 wtyczk膮.Czy opr贸cz tych 5 kabelk贸w masz tam jeszcze odr臋bny kabel zasilaj膮cy - to mocno upro艣ci艂oby spraw臋?Pytam, bo trzeba ustali膰 co jest od czego .......Je艣li masz odr臋bny kabel zasilaj膮cy to masz tam kabelki lewy gor膮cy, Lewy zimny, Prawy gor膮cy, Pawy zimny i uziemienie - trzeba tylko zobaczy膰 kt贸ry jest kt贸ry Gorzej je艣li nie masz zasilaj膮cego bo wtedy dwie 偶y艂y id膮 na zasilanie a co gorsze znaczy, 偶e musia艂by艣 sko艂owa膰 jeszcze jaki艣 odr臋bny zasilacz na nieznane bli偶ej napi臋cie i nat臋偶enie. Wtedy zabawa chyba traci sens ......... koszty przerosn膮, warto艣膰 sprz臋tu.Pozdrawiam Odpisz, cytuj膮c
drRumin Napisano 26 grudnia 2009 Autor Napisano 26 grudnia 2009 Ot贸偶 niestety w tej sytuacji, kabli jest 5 w tym dwa zasilaj膮ce spr贸buj臋 sie dowiedziec w kilku miejscach ile taki zabieg by mnie kosztowa艂, je偶eli w miar臋 rozs膮dnie spr贸buje go doprowadzic do 艂adu.Je偶eli bedzie gra nie warta 艣wieczki wtedy dylemat wr贸ci.Z naklejki na odwrocie adapteru (tego z linku podanego w pierwszym po艣cie) u mnie takiej nie ma mo偶na wywnioskowac o napieciu chyba ze to za ma艂o, ale mozna by chyba zastosawac wtedy zasilacz zewn臋trzny, do tego przedwzmacniacz, przer贸bka, wszystko koszty a efekt w zasadzie nie znany, czy nie lepiej co艣 nowego co ma wmontowany przedwzmacniacz.Jaka jest opinia do艣wiadczonych forumowicz贸w o podstawowych produktach takich firm jak - Gemini, Numark, Reelop, Stanton - czy to sprz臋t tylko dla DJ czy r贸wniez moze s艂uzyc w zestawie domowym bez problemu.Mo偶e pomocny bedzie link - http://www.djshop.pl/k1,gramofony/g127,nap...ie/p0,wszystkie Odpisz, cytuj膮c
kaczor Napisano 28 grudnia 2009 Napisano 28 grudnia 2009 WitajNo niestety samo napi臋cie to troch臋 ma艂o ...... przyda艂oby si臋 jeszcze nat臋偶enie (aby okre艣li膰 moc potrzebnego zasilacza).Do tego z tego wynika, 偶e przewod贸w sygna艂owych masz de facto 3. 2 gor膮ce (Lewy i Prawy) do tego wsp贸lna masa wraz z uziemieniem. Generalnie nie wr贸偶y to jakiej艣 ob艂臋dnej jako艣ci Preampem gramofonowym akurat bym si臋 nie przejmowa艂 bo je艣li masz wzmacniacz z wej艣ciem Phono to i tak pod艂膮czysz (przynajmniej na pocz膮tek) bez preampa gramofonowego.Je艣li takiego wej艣cia w twoim wzmacniaczu nie ma to i tak raczej nie uciekniesz przed zakupem preampa.Generalnie odradza艂bym gramofony z wbudowanymi przedwzmacniaczami. Tak samo jak i te najbardziej podstawowe modele, albowiem z reg贸艂y z uwagi na kiepskie ramiona i niezbyt dobre wykonanie wi臋cej z nimi k艂opotu ni偶 s艂uchania muzyki na nich.Generalnie gramofony dla DJ - mo偶na zastosowa膰 i w domu tyle, 偶e odnosz臋 wra偶enie 偶e jednak te domowe b臋d膮 lepsze do zastosowa艅 domowych.Aby ustali膰 co do czego musisz zajrze膰 w bebechy gramofonu i tamZidentyfikowa膰 kabelki id膮ce do silnika - co jak pewnie si臋 domy艣lasz - okre艣li nam to kable zasilaj膮ce. Przy odrobinie szcz臋艣cia znajdziesz r贸wnie偶 na silniku opis na jakie nat臋偶enie pr膮du on jest. Zasilacz trzeba da膰 o napi臋ciu wyj艣ciowym 12V i nat臋偶eniu wi臋kszym r贸wnym warto艣ci z silniczka ...... (podana mo偶e by膰 moc zamiast nat臋偶enia ale to sobie obliczysz z r贸wnania Moc (Watt) =Napi臋cie (V) * Nat臋偶enie (A) pami臋taj o jednostkach).Pozosta艂e 3 kabelki to b臋d膮 sygna艂贸wki i powinny wychodzi膰 z ramienia. I tu mo偶e by膰 tak 偶e z ramienia wychodz膮 4 kable a na wyj艣ciu masz trzy. Te kt贸re b臋d膮 si臋 艂膮czy膰 to masa czyli minus, pozosta艂e 2 to b臋d膮 plusy.I teraz kabel minus trzeba rozdzieli膰 na 3. na 2 kana艂y i uziemienie. Uziemienie zako艅cz wide艂kami a plusy i minusy do cinchy i gotowe. Czy jest to ekonomicznie uzasadnione - to ju偶 musisz sam zdecydowa膰. Odpisz, cytuj膮c
drRumin Napisano 28 grudnia 2009 Autor Napisano 28 grudnia 2009 Bardzo dziekuj臋 za po艣wi臋cenie czasu dla rozwi膮zania moich w膮tpliwo艣ci, teraz mam wszystkie potrzebne mi informacje.Niestety m贸j wzmacniacz nie ma wej艣cia phono tak wi臋c zakup preampa jest konieczny, z drugiej strony mnie to troche ucieszy艂o bo bed臋 m贸g艂 wybrac w艣r贸d co prawda u偶ywanych gramofon贸w ale lepszych klasowo.Wi臋c najpierw przedwzmacniacz, w mi臋dzy czasie spr贸buje uruchomic starocia i na spokojnie upolowac co艣 docelowego.Jeszcze raz dzi臋kuje. Odpisz, cytuj膮c
drRumin Napisano 29 grudnia 2009 Autor Napisano 29 grudnia 2009 Dzi艣 po艣wi臋ci艂em troch臋 czasu sprawie, wyj艣cie na zasilacz zamontowane, czincze wyprowadzone, wszystko dzia艂a - odpowiedz brzmi nie jest to problem jak sie potrafi pos艂ugiwac lutownic膮.Po pod艂aczeniu do amplitunera gra spodziewanie bardzo cichutko, zosta艂o wi臋c tylko zakupic przedwzmacniacz. Odpisz, cytuj膮c
kaczor Napisano 30 grudnia 2009 Napisano 30 grudnia 2009 I tylko si臋 cieszy膰 Jak pisa艂em gdzie艣 powy偶ej - przed zakupem preampa i tak by艣 nie uciek艂 wi臋c to ju偶 inwestycja w przysz艂o艣膰 i generalnie nie wchodzi to w koszty o偶ywienia schneidera (czy to jest ta os艂awiona kreatywna ksi臋gowo艣膰?)Moja pisaninka - mia艂a g艂贸wnie na celu to aby przekona膰 Ci臋, 偶e to nie jest trudne i mo偶na samemu a najtrudniej to jest spr贸bowa膰 ....... s膮dz膮c z poprzedniego wpisu uda艂o si臋.PozdrawiamPS. Z ciekawo艣ci w 艣rodku znalaz艂e艣 mniej wi臋cej to co Ci opisa艂em, 偶e tak powinno to wygl膮da膰? Bo wiesz, ja w 偶yciu 偶adnego schneidera na oczy nie widzia艂em, tym bardziej w 艣rodku. Odpisz, cytuj膮c
drRumin Napisano 5 stycznia 2010 Autor Napisano 5 stycznia 2010 Tak dok艂adnie jak to opisa艂e艣, dwa kable od silnika jeden przechodzacy przez prze艂acznik uruchamiany ramieniem.I chyba pi臋c kabelk贸w wychodz膮cych z ramienia, kt贸re na p艂ytce scalonej przechodzi艂y w trzy,Sprawa w zasadzie by艂a banalnie prosta, na ale dopiero po twoim opisie, ja nigdy wczesniej nie widzia艂em zadnego gramofonu od srodka, ale kilka innych rzeczy zda偶y艂o mi sie ju偶 lutowac. Jeszcze raz dzi臋ki i pozdrawiam, preamp ju偶 kupiony jak dojdzie to sprawdzimy co ten gramofonik jeszcze warty, a w przysz艂osci na pewno jaka艣 lepsza klasowo u偶ywka. Odpisz, cytuj膮c
Recommended Posts