Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Temat jakich wiele, ale do kogo się można zwrócić o pomoc w wyborze KD jak nie do was szanowni Forumowicze icon_rolleyes.gif , poszukuję taniego dobrego i nowego zestawu kd. Do czego - 60 % film, 20% koncerty DVD, 20% muzyka (pop jazz). Nie jestem audiofilem więc zadowala mnie gdy słyszę basy i soprany bez trzasków i szumów. W zasadzie dotychczas zadowalała mnie poczciwa i stara " duża"wieża Diory i głośniczki tonsia space coś tam icon_smile.gif. Pokój 4mx5m.

Znalazłem kilka gotowych zestawów:

1. Pioneer VSX-519 + DV-420 + Amtech HTS006 - 1950zł
2. Pioneer VSX-519 + DV-420 + Jamo 416 - 2200zł
3. Yamaha RX-V365 + S663 + Prism Odysey 100 - 2300zł
4. Yamaha HTR-6030 + S663 + Prism Onyx 100 -1800zł

Ewentualnie inne rozwiązanie: złożenie własnoręcznie zestawu np:

amplituner : Pioneer 819 czy Yamaha 461 (mają usb -fajna sprawa) + kolumny tu pewnie wielu z was się uśmieje Ferguson Dream - super wyglądają i mają odpowiednie wymiary, te z zestawów gotowych są trochę za szerokie i trudno mi będzie je ustawić. Choć mało informacji nt Fergusona to te które są śą pozytywne.

A teraz pytania:

1. Czy któryś zestaw jest godny uwagi ?
2. Czy Pioner 519 lub 819 będzie lepszy od Yamahy 461?
3. Który odtwarzacz wybrać DV420 (chyba nowsza konstrukcja, lepszy skaler obrazu) czy S663.
4. A na koniec czy ktoś słyszał głośniczki Fergusona?

Z góry dzięki za zainteresowanie

Pozdrawiam

Napisano
Jeśli miał bym wybierać z tych czterech podanych przez ciebie to wybrałbym zestaw nr 2

Pozostałe maja słabej jakości kolumny.

Skup się na takich kolumnach jak Koda, Taga, Jamo, Wharfedale.(dobra jakość przystępna cena)

Ampli to Pioneer, Yamaha, Onkyo, Jest jeszcze Denon ale ampy i dvd Denona nie posiadają USB a widzę ze kolega chciałby mieć.

DVD zaproponowane przez ciebie (DV-420) jest jednym z lepszych jeśli nie najlepsze w tej cenie( wszystko czyta, mało awaryjne, możesz uaktualniać oprogramowanie).

Poczytaj trochę forum było wiele podobnych tematów, przeszukaj allegro ceneo i sklepy internetowe porównaj różne zestawy później wybierz się w miasto i posłuchaj jak graja wybierz ten który ci najbardziej odpowiada i ... icon_biggrin.gif

Napisano
Dzięki za odpowiedz, utwierdziłeś mnie w przekonaniu co do dvd icon_smile.gif a co z ampli czy wystarczy na moje potrzeby 519, przyznam że ten plastik na przednim panelu trochę odrzuca, choć nie o wygląd tu chodzi a o dźwięk i trwałość.

Może ktoś coś jeszcze napisze, może ktoś z Forumowiczów słuchał Fergusonów?

Jak do odsłuchu ma się pasmo przenoszenia kolumn jakie powinno być?

Napisano
Widzę, że okres świąteczny nie nastraja do wypowiedzi icon_biggrin.gif, a ja wciąż wołam POMOCY w wyborze KD. Moją uwagę ostatnio zwrócił Pioneer VSX-819 niestety mało o nim opinii. Pasowałby do DVD DV-420 na które się zdecydowałem. Czy coś o nim wiecie? Na odsłuch nie mam szans bo go w sklepach nie widziałem.

Z góry dzięki za info .
Napisano
Jest wiele mozliwosci, zestawy podane przez ciebie nie naleza do najlepszych (kolumny) i raczej sa odradzane. Ja bylbym za stworzeniem wlasnego zestawu, a tutaj przykladowe elementy:
odtwarzacz: Pioneer DV-420, albo Samsung BD-P1580 (mój wujek ostatnio taki kupił i jak na swoją cenę jest naprawdę niezły)
amp: Pioneer 819/919, Denon 1509... w sumie obojętne co trafisz zagra podobnie
kolumny: TAGA TAV-606
Napisano
Dzięki za podpowiedź chyba zdecyduję się na DV-420 + VSX-819 a kolumny to dalej problem, bo te Taga 606 są trochę za szerokie Pablo 1964 a co myślisz o Taga 405 (szer. 17cm)? Jak wspominałem najlepsze pod względem rozmiaru byłyby Fergusony =szerokość 10 cm icon_smile.gif
a jeszcze jedno najlepiej by basreflex był zasłonięty maskownicą - mam małego szkraba króry pewnie powrzuca tam różne swoje skarby icon_smile.gif