lukiwu Napisano 26 lutego 2010 Napisano 26 lutego 2010 Witam mam telewizor lcd samsung 37cal LEb651,oraz telewizje satelitarną n, niedawno zakupiłem również kino domowe samsung HTZ 222. Problem mam w tym że gdy podłaczam kino domowe działają tylko dwa wysokie głośniki i sobufor, tylko przy odtwarzaniu dvd a przy programach (tvp, polsat itp)- nie , pozostałe trzy (środkowy, i dwa małe) nie . Czy muszę dokupić jakieś kable jeżeli mam to połączone przez HDMI do tv. A przy okazji co daje kabel optyczny między kinem dom. a tv satelitarną bo słyszałem że można taki dokupić. Z góry dziękuje Odpisz, cytując
KevinAudio_gsm Napisano 26 lutego 2010 Napisano 26 lutego 2010 Witaj. ! Rozumiem,ze masz system 5.1 wiec aby działały wszystkie głośniki oglądając film na dvd sygnał musisz puścić kablem optycznym lub coaxialnym -tylko we ten sposób uzyskasz dzwięk 5.1 i to pod warunkiem ,ze sygnał z DVD np film będzie nagrany w 5.1 (ewentualnie możesz sobie włączyć jeden pewnie z wielu dostępnych trybów dzwięku symulowanego 5.1 np Dolby ProLogic I,II lub inne tego typu) -używasz ich gdy chcesz własnie uzyskać efekt 5.1 z normalnego sygnału stereo. W przypadku sygnału z telewizji "N" taka sama sytuacja tj kabel optyczny lub coaxial. Dzwięk wtedy bedzie 5.1 gdy wlasnie dany program będzie nadawany w takim systemie czyli DD 5.1-ewentualnie taka samo możesz miksować dzwięk stereo na 5.1 jak w sytuacji z dvd. pozdrawiam. Odpisz, cytując
Recommended Posts