Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam!
Obecnie posiadam wpisana wyzej yamahe cd CA 640 i kolumny jamo s606. Gra to przyzwoicie...ale! Chcialem zainwestowac w jakies kolumny z wyzszej polki w granicach okolo 4 tysiace...moze troche mniej-nie obraze sie:]. Slucham: nowych brzmien(smolik, hotel costes, faithles massive attack prodigy) sporo elektroniki(szeroko pejeci dj-e(minimal electro)) oraz nu-metalu, rocka(deftones coma). I teraz pytanie oprocz tego ze wiadomym jest to ze musze to odsluchac przed zakupem to u jakich producentow mam szukac i jakie modele mniej wiecej polecacie? Zastanawialem sie nad KEFami serii IQ lub jakimis B&W. Bede wdzieczny za odpowiedz.
pozdr.
Napisano
Zawsze jak o cos pytam na forum musze sie przypominac:P... Kiedy pisze 2 post juz ktos odpowiada;]. Tak wiec czynie to znowu. Naprawde cenie sobie rady kogos kto sie zna bardziej niz ja w tej dziedzinie i cokolwiek napiszecie bede wdzieczny.
pzdr.
Napisano
Nie napisaleś czy szukasz nadal wśród kolumn podlogowych czy może podstawkowych...
A jeżeli chodzi o nakierowanie w którą stronę to szukabym kolumn albo lekko przyciemnionych albo neutralnych. Twój zestaw (Yamaha + CA) na pewno gra jasno więc szukalbym kolumn które nie podkreślają góry. Kefa odradzam ponieważ suchalem iq7 i do twojego zestawu i muzyki nie bedą pasować. Posuchabym kolumn firm Dynaudio, Atc w ostateczności B&W. Ale jeżeli lubisz jasne żywe brzmienie z dobrą podstawą basową to polecam Acoustic Energy np serię Neo3 (do 3000zl) albo wyżej serię Aelite3(4000-5000zl). Ja sam mialem kiedyś acoustic energy aegis evo one i w twojej muzyce sadze taka estetyka brzmieniowa pasowala by idealnie. To tylko moje nakierunkowanie-powinienes isc do salonu odsluchowego i posluchac. Te ktore ci najbardziej przypadna do gustu wypozycz sobie jeszcze za kaucja i sprawdz jak graja w twoim pokoju bo roznica moze byc niesamowita. Zyczę powodzenia w poszukiwaniach
Napisano
Szczerze...nie przegladalem tych kolumn o ktorych piszesz. Nie ukrywam ze oprocz kryterium brzmieniowego chcialbym aby ladnie wygladaly. Rozejrze sie za tymi o ktorch piszesz. Oczywiscie jak bede mial okazje przeslucham. Wiec zabieram sie za szukanie i oczywiscie poradze sie jak cos wpadnie mi...na razie w oko...potem w ucho;]. Oczywiscie nadal jestem otwarty na inne propozycje. a no i zapomnialem dodac ze wchodza w gre tylko podlogowki. W przyszlosci bede chcial rozbudowac zestaw do jakiegos kina domowego.

pozdr.
Napisano
Poszperalem troche w necie bylem w swoim zaufanym sklepie audio w bydgoszczy i nasunely mi sie pewne propozycje. Mianowicie Monitor Audio RS6 albo RX6. Jeszcze nie mialem okazji sluchac ale te pozycje przykuły moja uwage ewentualnie z czegos tanszego w promocji byly jamo bodajrze 407 za 1200zl(ponoc za ta cene rewela). Kolumn o ktorych pisal kolega niestety nie ma mozliwosci posluchac w zadnym salonie w bydgoszczy;/. Co sadzicie o takich opcjach??
Napisano
Monitor Audio to bardzo dobry wybór, na pewno (biorąc pod uwagę rodzaj muzyki jakiej słuchasz) spodobają Ci się. Ja słucham alternatywy i byłem nimi oczarowany. Weź pod uwagę AE neo3 polecane wcześniej lub Klipsch (też ładnie wygladają i nieźle brzmią).
Napisano
Problem polega na tym ze neo3 nie ma w zadnym salonie w bydgoszczy. Jeszcze bede odsluchiwal te rx6 i podziele sie wrazeniami. Dzis bylem jeszcze w innym salonie gdzie podlog swojego asortymentu polecali B&W 684. Wiec obecnie wybor stoi pomiedzy MA rx6 a B&W 684. Najgorsze jest to ze musze zaplacic 50 zl zeby tego posluchac;/.
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam,
nadal szukam kolumn ktore sprawilyby ze moj zestaw gra cieplej i plastyczniej. Sluchalem ostatnio Monitorow Rx6 lecz okazalo sie ze nie do konca mi pasuja. Duzo lepiej sprawdzily sie paradigmy monitor 7v5. I teraz moje pytanie. Czy Monitory z nizszej serii BR6 i RS6 pasowalyby do zestawu a jesli by pasowaly waszym zdaniem ktory z nich bedzie lepszy. Przypomnie ze zalezy mi na ociepleniu i uplastycznieniu odbioru dzwieku. Dodam rowniez ze BR6 RS6 i Paradigm 7v5 mam mozliwosc zakupu w cenie 2000zl. Pisze o tych wlasnie MA gdy w tutejszych testach maja opinie wlasnie cieplych i plastycznych. Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.