Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Na wstępie witam wszystkich Audiomaniaków i Kinomanów !
Kupiłem trochę przypadkowo Amplituner kina domowego Denon AVR 1306 wraz z DVD 1730. Koleją rzeczy chcę powoli skompletować cały zestaw kina domowego 5.0 Na początek szukam podłogowych głośników stereo do pokoju 20 metrowego. Z racji ograniczonego budżetu i tego, że to moje pierwsze kino chcę wydać na wszystkie głośniki maksymalnie 1 000 zł. Wiem, że to mało, żeby zbudować coś porządnego, szczególnie że amplituner to najniższa półka Denona, ale moje uszy i tak będą zadowolone. Chodzi jedynie o poprawny stosunek jakości do ceny oraz w miarę przyzwoite brzmienie.
Z racji tego, że planuję kupić nowe głośniki planuję oprzeć się na kolumnach firmy STX, która gdzieniegdzie jest zachwalana za dobrą jakość/cena.
Planuję na początek zakupić kolumny stereo LINK a potem w miarę kolejnych wypłat w pracy kompletować pozostałe elementy. Zakładam zestaw 5.0 więc kolumny frontowe mają też przekazywać trochę więcej basu stąd taki właśnie wybór. Kolejne elementy być może będą ze stacji Wharfedale.
Proszę o informację czy to co zamierzam to w miarę słuszne podejście jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości i do Denona.
Inne propozycje mile widziane.
Napisano
Kolumn STX raczej nie polecamy, nie są najlepsze jakościowo. Głośniki, na których są oparte to tańsze zamienniki TONSILu, a obudowy są zbudowane z cienkich płyt i nie wyglądają najlepiej. Jeśli na cały zestaw chcesz przeznaczyć 1000zł to są w sumie dwie możliwości warte rozważenia, tańsza TAGA TAV-606, albo trochę droższa KODA AV-702 v.2. Niestety elementów TAGI nie kupisz oddzielnie, a KODY nie opłaca się tak kupować, dlatego sugerowałbym uzbieranie całej sumy i kupno całego zestawu.