Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Już się poprawiam.
Pokój ma ~20m2 (4x5)
Chodzi mi o zestaw 2.0
Muzyka jakiej słucham jest różna.
Miałem zestaw głośników podstawkowych i niestety bas z nich ginął w takim pokoju.
W mniejszym było ok.

na oku mam JAMO c405, Canton fonum 601, JBL E60, KEF iQ5 i teraz jeszcze HECO Victa 700
Napisano
Mam Victy 700 z Denonem i gra to beznadziejnie, sucho, ogolnie kolumny marketowe grajace nieciekawa srednica, bas kartonowy a'la stukanie patykiem w pudelko po margarynie. Holografi z tego nie ma.. Ba nawet stereo jest kiepskie. Chlam z MediaMarktu:P

Poszukaj uzywek, w tej cenie znajdziesz Missiony tylko ze gora troche zapiaszczona jest dzieki Tonsilowemu tweeterowi.
JBL nie audiofilskie kolumny ale podobno swietne do metalu czy innego lomotu.
Kefy basem nie grzesza.
Z Jamo to chyba tylko Concerty sie nadaja do sluchania:P
Napisano

Irasiad>>>

Proponowałbym co nieco stonować, bo jak te 20-sto letnie "poobijane strzępy" zagrają, to z Jamo raczej na pewno zostaną strzępy...
Jakby co - to zapraszam pooglądać i oczywiście posłuchaćicon_smile.gif

Kij>>>
Spokojnie, z rozwagą (jak tylko się da - to pojechać, obadać i posłuchać) i PRZEKONAĆ się do "strzępów":)

Pozdr.
Napisano
możecie mnie zjechać albo nie ale pojade chyba dzisiaj do salonu po JAMO s 718 znalazłem oferte za 999 zł
mówią, że to głośniki pod imprezy ale w sumie jakimś hi-endowym audiofillem to nie jesetem
chodzi dobre mocne uderzenie bez suba
w przyszłości pomyśle o jakimś wzmaku i o naprawde dobrym stereo
Napisano
KIJ .ja nie zamierzam nikogo "zjechać" .Twoja decyzja o odsłuchu jest bardzo dobra.Poza tym wiadomą rzeczą jest że i tak wymienisz elektronikę na stereo jak słuchasz 2,0.i to też będzie świetna decyzja.Takie są moje spostrzeżenia -bo też miałem budżetowy ampli .i przesiadłem się na stereo.

zukzukzuk-Dlaczego miałbym stonować,przecież nikogo nie obrażam ani nie ubliżam.No może oprócz "strzępów" i nie chodzi mi wcale o ich stan , rocznik czy parametry ile o ceny(kosmos).Wiadomo-na allegro można znaleźć coś ciekawego w starym sprzęcie (także nowym),ale musi to być cena okazyjna !!!
Sam kupowałem sprzęt na allegro -nowy i używany ale w okazyjnych czyt.niskich cenach.

Wszystkim życzę miłego dnia !
Napisano
[

KIJ>>> Kupujesz co chcesz. Jeden woli nowe, świecące, drugi starsze - nieco mniej świecące, ale bardziej grające (oczywiste, że różnie można trafić).

Irasiad>>>
Właśnie te "strzępy" są niefortunne i krzywdzące dla sprzętu, który może (powinien) grać dużo lepiej od podanych Jamo.
Jeśli twierdzisz, że ich ceny są z kosmosu - to podaj choćby ich cenę oryginalną i rocznik.
Bo jeżeli dajmy na to - mają te przysłowiowe 20 lat i w 1990 r. kosztowały 1000 - 2000$ - to dzisiejsza cena 1 kzł jest "normalna", a nawet niska (za dobry technicznie i wizualnie egzemplarz). A jeśli tylko 200 usd - to prawdą jest, że "kosmiczna".

Cena dwudziestoletnich i starszych modeli niekiedy sięga nawet ok. 50% wyjściowej (choć o "obiektywne" przeliczenie relacji cen jest b. trudno), zwłaszcza wyższych. Niemniej - w wielu przypadkach WARTO.

Pozdr.
Napisano
witam ponownie jako właściciel nowych kolumn JAMO s 718

pierwsze wrażenie pozytywne; wizualnie ładne (grafitowy tył, srebrny przód, i czarna maskownica) pasują do pokoju i reszty sprzętu

a jeśli chodzi o odsłuch to już mówię:
- kolumny są sporej mocy i bardzo ładnie wypełniają całe pomieszczenie dźwiękiem
- góra stonowana
- środek wyraźny
- a niskie, cóż dwie 25-tki robią swoje

a konkretne przykłady
led zeppelin, metallica, nickelback - jest czysto, nic nie dominuje i nie męczy
Jamiroquai, poluzjanci - sam relaks
Dr Dre, Xzibit, Eminem, NWA - tu jest ciężko, nisko i fajnie:D
natmiast Pendulum - wymiata, tu jest naprawdę pier...nięcie

podsumowując głośniki warte swojej ceny, mnie usatysfakcjonowały
dla mnie jedynym takim mankamentem jest wątła maskownica z którą trzeba się obchodzić naprawdę delikatnie

i to wszystko dziękuje za uwagęicon_biggrin.gif
Napisano

Gratulacje!
Najważniejsze, żebyś TY był zadowolony:)
Z czasem dopiero poznasz ich zalety i wady. Prawdopodobnie kiedyś zaczniesz zwracać uwagę na inne aspekty, słuchać innej muzyki...
A potem znowu i znowu (lepsze)
To ciężka, przewlekła choroba:)
Ale daje dużo SATYSFAKCJI i RADOŚCI!

Najlepszego!