Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich,

Jestem totalnym świeżakiem jeśli chodzi o temat zakupu sprzętu grającego.

Postaram się być konkretny:

Jak dotychczas użytkowałem zestaw Technics SA-EH760 - od razu mówię, to nie było to. Szukam teraz zestawu grającego do pokoju ok.20 m2. Muzyka jaką lubię to rock, hard rock, trochę jazz'u, blues'a i klasyki (żadne techno, hh itp.) Pomimo wielu godzin spędzonych na forach internetowych wciąż nie wiem co kupić.

Myślałem nad Yamahą Pianocraft (bez znaczenia jaki model) lub Onkyo CS-325 lub CS-525, ostatnio 'wpadłem' na TEAC'a A-H300 i A-H500 (niewiele opinii w necie) podkreślam iż skłaniałbym się ku kupnie używanego zestawu i niekoniecznie z głośnikami, czytałem, że dużo lepiej kupić samą wieżę lub amplituner + CD i dokupić głośniki ( myślałem o Wharfedale Diamond 9.1 ) ale tyle opinii za i przeciw, że kompletnie się pogubiłem...
Dodam tylko, że nie jestem audiofilem, ale cenię sobie wysublimowany i dokładny dźwięk i jestem świadom, że mogę przeznaczyć stosunkowo małe fundusze (700-800 zł) dlatego interesuje mnie najlepsze rozwiązanie za tą cenę...

Pomożecie?

Z góry wielkie dzięki!
Napisano

Jak rock i hard (głównie) - to polecałbym podłogówki (zaoszczędzisz na stendach i generalnie będzie większy, pełniejszy dźwięk). Do tego co najmniej amplituner i jakieś źródło. Co nieco możesz dołożyć?

Pozdr.
Napisano
Generalnie 800 zł i basta:) bo jak zacznę dokładać funduszy to skończę na 2 tys:) Co lepiej w takim razie gotowy zestaw typu: Pianocraft lub CS-325 CS-525 czy "poskładać" zestaw z amplitunera i CD plus kolumny (nie będę urządzał dyskotek,bo za ściana małe dzieci,a ściany papierowe) icon_smile.gif
Napisano

Zawsze byłem zwolennikiem starszych, używanych sprzętów. Żadnych wieżyczek - wynalazków (już widzę błyskawice rzucane przez posiadaczy:)
W tym układzie na kolumny przeznaczyłbym 500-600 zł, amplituner - 200-300, CD - 100. Uważam, że lepiej z większymi membranami (i w miarę skuteczne), co to już grają podczas cichego słuchania...

Napisano
Czyli rozumiem, że starsze, wygrzane będą lepiej brzmieć niż nowsze "wynalazki" - jeśli chodzi o konkretne propozycje, amplituner Yamaha, Marantz ? jakie modele CD - takiej samej firmy czy niekoniecznie? Kolumny Wharfedale Diamond, Tannoy, Magnat ?

Znalazłem taki zestaw HK: http://www.allegro.pl/item1043549508_amplituner_harman_kardon_hk_3300_cd_hd_7525.html
i sam amplituner Denon: http://www.allegro.pl/item1050955980_denon_dra_545rd_znakomity_amplituner_stereo_rds.html
oraz Yamaha: http://www.allegro.pl/item1054622738_yamaha_rx_550_warto.html
Zastanawia mnie również ten zestaw, bo bardzo go sprzedający zachwala: http://www.allegro.pl/item1051625482_wieza_yamaha_tytanowa_pianocraft_kolumny.html
Napisano
Ja ze starszego sprzętu polecałbym amplitunery Denona lub Marantza, przede wszystkim ze względu na niezawodność i efektowne brzmienie. Denon jeżeli chcesz wiecej basu i energetycznego brzmienia, Marantz jeżeli bardziej zrównoważone brzmienie. Słyszałem kiedyś starsze amplitunery Yamahy i akurat amplitunery mnie nie przeknoały, grały płasko bez wyrazu. Wzmacniacze Yamahy z tego okresu to już inna bajka.
Ale polecam też mini Teaca, naprawdę nieźle brzmią, a można kupić na allegro za niewielkie pieniądze.
Co do głośników, jeżeli używane to na pewno należy wziąć pod uwagę Dynaudio lub Dali.
Cały czas są cenione i polecane mimo swojego wieku, bo kiedy je produkowano (ok. 20 lat temu) to była wysoka klasa za dużą kasę, teraz można kupić dobrze utrzymane poniżej 500zł.
Napisano

Tu nie chodzi o wygrzanie. Po paru miesiącach grania - nowy sprzęt również jest wygrzany:) Te starocie można kupić dziś za ułamek ceny, a często są z poziomu i kilku tysięcy za element nowe.
Jak widzę wskazujesz na nieco nowsze sprzęty. To normalne:)
Pisałem o nieco starszych...
Do propozycji wzmocnienia dorzuciłbym: Luxman ( ogólnie - barwa), Rotel (dynamika), Sansui, itd...
A z kolumienek - Bang&Olufsen ( archaiczne gniazda - ale grają!), Arcus, Canton, Grundig, Quadral, oczywiście mego konika - Infinity i wiele wiele innych marek...
CD? Sansui, Marantz, Philips, Denon....

W tym sęk, że w audio trudno znaleźć gotowy przepis, który smakuje wszystkim:)
Ale dzięki temu jest świetna (choć czasami kosztowna) zabawa!!!

Powodzenia!
Napisano
Już troszkę chyba się pospieszyłem (nie linczujcie mnie) - zakupiłem Yamahę CDX-570 . Po przeczytaniu paru postów jednak stwierdziłem, że sam skompletuję zestaw:) Także teraz prosiłbym o pomoc w doborze amplitunera (wiem, lepiej wzmacniacz, ale koniecznie potrzebuję tuner) - mam już na oku Yamaszkę RX-396RDS albo troszkę droższa RX-550, do tego jakieś głośniki - sądzę, że dobrych podłogówek nie dam rady kupić, bo nie zmieszczę się w budżecie:) myślałem nad Wharfedale Diamond 9.1 albo Tannoy M2, ale potrzebuję Waszej, fachowej opinii:)

Ps. Dużo czytałem o dźwięku Denona i raczej skłaniałbym się ku Yamasze.
Napisano
Tylko czy do CD'ka Yamahy najlepiej zakupic amplituner tej samej firmy czy moze polecalibyscie co innego? wiem, ze jest wiele kolumn, ktore brzmia specyficznie i trzeba odpowiednio je dobrac do amplitunera-moglbym prosic pare slow o tych godnych uwagi?
co sądzicie o tych: http://allegro.pl/item1045357525_acoustic_...lkp_okazja.html i http://allegro.pl/item1045357664_mission_7..._kase_wlkp.html lub http://allegro.pl/item1045357696_eltax_lib...ziesz_wlkp.html
Napisano

AE jeśli wymiana zawieszenia nie jest dla Ciebie problemem (niektórzy nie trawią napraw...) - to pierwsze na liście. Potem Eltax. Dawno, dawno temu go słuchałem - uniwersalny głośnik.
Sprawę dopasowania brzmieniowego kolumny - amplituner musisz sam rozwikłać. Jest tyle kombinacji, że głowa boli. I być może nie trafisz użytkownika na forum, posiadającego wszystkie te same klocki, które zamierzasz skompletować. Ale na 75% powinieneś trafić...
Oczywiście to moje typy z tych, które podałeś...

Pozdrawiam!
Napisano
Dziękuję zukzukzuk ! szczerze przyznam, że wolałbym uniknąć wymiany zawieszenia:) Wyczytałem również, że AE są bardzo wymagające w stosunku do wzmacniacza - niestety nie mam możliwości posłuchania ww.kolumn wraz z Yamahą lub HK, po prostu nie wiem co do czego pasuje, co będzie lepiej współgrać - a to co preferuję to lekko wycofany środek, miły, nie dudniący bass, wysoka góra, przestrzeń, dynamika...w takim wypadku zobaczymy co uda mi się okazyjnie kupić - Mission czy Eltax'y...potem będę kombinować z amplitunerem:) aczkolwiek nadal skłaniałbym się ku RX-396RDS lub RX-550...
Napisano
No i jakoś sytuacja się już wyklarowała...zakupiłem Eltax Liberty 3+ (podstawki) do tego mam jak wspominałem CD Yamaha CDX-570 jaki amplituner sugerujecie ? czytałem, że Eltax, aż się 'prosi' o Yamahę...jak to się ma do rzeczywistości? Przypominam - muzyka głownie rock, hard rock, czasami również jazz, blues...zależy mi na przestrzeni, szczegółowości...dziękuję z góry za pomoc:)

oto dane techniczne Eltaxów:

System: 2 way bass reflex

Long term Max power: 80W

Short term Max power: 130W

Frequency range +/- 4 dB: 45-22,000Hz

Sensitivity (2,83V / 1M): 87dB

Impedance: 4-8 Ohm

Tweeter: 25 mm soft dome

Woofer: 165 mm