Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam
od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu systemu stereo. Póki co korzystam ze starego Technicsa, aplituner, cd, gramofon SL 1710 i kolumn Polaris. Upatrzyłem sobie dwa zestawy, niestety w moim mieście nie ma salonu audio i muszę wybrać się do stolicy celem odłuchu. Przed wyjazdem jednak chciałbym zasięgnąć porady fachowców, za którą to z góry bardzo dziękuję. Muzyka jakiej słucham, to bardzo szeroki wachlarz, od ostry rock'n'roll, metal, punk rock, przez jazz, nowe brzmienia, folk, po klasyka, barok i muzyka symfoniczna. Upatrzone zestawy to:

-Advance Acoustic MAP 105 i MCD 204 + kolumny Dali Ikon 7
-Xindak A 06 + C 06 + kolumny Monitor Audio RX 6

Ostatni zestaw odsłuchiwałem, ale nie na swoich płytach, a przede wszystkim bez gramofonu z którego gram bardzo dużo muzyki. Brzmienie mi się podobało, ale słuchałem głownie muzyki rockowej, tak więc nie wiem, jak zagra np jazz, klasykę etc...

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za porady;)
Napisano
Jesli chodzi o Dali IKON 7: Mam lekkie obawy, czy Advance Acoustic MAP 105 - nie jest ,,mocowo" za słaby do nich? Przy ich 6 Ohm, będzie miał mocy na poziomie 80-90W. Oczywiście odsłuch jest konieczny, by o tym przekonać się czy tak jest...
Piszę bo sam mam ,,siódemki" podłączone do Yamahy DSP-A1, przy tej impedancji mam do dyspozycji ok. 2 x 150W. Dzięki temu mam potężne brzmienie, zawsze w pełni kontrolowane i dynamiczne. Przez moment Dali w domu podłączone były ,,gościnnie" do słabszego amplitunera Denon-a, właśnie na poziomie mocy poniżej 100W i niestety nie dawał rady ich ,,napędzić". Jasne jest że 80-90W u Denona, to nie to samo co u Advance Acoustic - testy czasami pokazują inne wyniki, niż deklaracje producentów. Proponuje tylko zastanowić się nad modelem IKON 6, lub już nowszą ich wersją MkII. Bo to też i lepsze porównanie do Monitorów RX 6.
Poza tym podpisuje się pod słowami f1angel-a.
Napisano
Dziękuje bardzo, ale czy Dali Ikon 6 nie będą miały problemu z basem? Wertując fora napotkałem opinię, że Dali ma problem z basem do 6 włącznie. Tak czy owak, trzeba spakować płyty i wyruszyć na odłuchy. Pozdrawiam.
Napisano
Problemy..........? Hm, to chyba niezbyt trafne określenie. Fakt: ,,6" mają go mniej, przy bezpośrednim porównaniu do ,,7". Ale ich bas zależeć będzie od pomieszczenia, okablowania i od elektroniki towarzyszącej. Po przywiezieniu do mieszkania ,,siódemek", pierwsze wrażenie było takie: rewelacyjne w całym swym paśmie, bardzo liniowe oraz analityczne i szczegółowe!!! Choć nie brakuje im ciepła i muzykalności (jak to w Dali icon_smile.gif). Bas potężny, ciężki, nisko schodzący - ale doskonale kontrolowany!!! Powstała też wtedy w mojej głowie refleksja nad ,,szóstkami", że też by wystarczyły na 20 m2.... Jednak ja mam kino domowe i to bez subwoofera, dlatego IKON 7 są dla mnie lepszym rozwiązaniem. Myślę, że warto posłuchać tego nowego modelu Dali IKON 6 Mk II, bo widząc je zauważyłem nowe głośniki średnio/niskotonowe identyczne jak w serii MENTOR!!! Przynjamniej od strony membrany... No i sam producent też wskazuje na zmiany głównie dotyczące poprawy właśnie niskiego zakresu!!! Sam nie wiem co tam można jeszcze poprawić, ale też i nie słuchałem nowej odsłony serii IKON.

P.S. Myślę, że Monitor Audio RX 6 też przy modelu RX 8 wypadną blado pod względem basu....
Poza tym wyżej opisana historia, dotyczyła koleżanki której doradziłem zestaw kina domowego DENON + Dali IKON 5. Te maleństwa u niej w pokoju max. 11 m2, spisują się nad wyraz wyśmienicie i najważniejsze basu tam nie brakuje!!!
Napisano
Ano, zapomniałem napisać, że pokój ma jakieś 20-22 m2, tak więc może i te Dali Ikon 6 stki wystarczą, sprawdze oczywiście te mk II, ale pewnie różnica w cenie jest niemała... Pozdrawiam i dziękuję.