Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam , kupiłem ostatnio wzmacniacz SONY TA-F6B , jestem z niego zadowolony , wręcz zachwycony ... ale po jakimś czasie ( 1-2h ) wyłącza się i nie gra .
A po 10 minutach znowu trochę pogra ...
Piszę z takim pytaniem czy może ktoś podpowiedzieć co może być tego przyczyną ... chciał bym wiedzieć zanim zaniosę go gdzieś do przeglądu , żeby już się nim tak nie martwił .
Bardzo prosił bym o pomoc ...
Pozdrawiam , Oskar
Napisano
No właśnie nie słucham głośno ... tak na 1/5 - 1/4 odkręcam , głośniki Altus 140 . Stoi sam , obok adaptera ( który się nie grzeje ) .
Ma jeszcze taki objaw że gra , gra , gra i potem przyciszy muzykę , pogłośni i dopiero wyłączy icon_sad.gif .
Napisano
Przypomnij mi - czy on ma klasę A? Jeśli tak to czy słuchasz w kalsie A czy AB. Generalnie wzmaki bardziej, się grzeją przy cichym słuchaniu w klasie A.
Na 90 procent wyłącza się bo się przegrzewa. Pytanie dlaczego się przegrzewa.
Rozkęć go i zobacz czy w środku nie ma zwałów kurzu zwłaszcza na radiatorach i przy tranzystorach ...... jak są to go wyczyść (oczywiście wyłącz go najpierw z prądu! Nie pstryczkiem tylko wtyczka z gniazdka - to ważne!!!!)
Więcej jak nie bawisz się w elektronikę to sam raczej nie zwojujesz .... lepiej oddać wzmaka do ZAUFANEGO elektronika.
Nie katuj go zanadto i nie ćwicz wyłączania bo możesz popalić końcówki mocy a te zdaje się słabo dostępne są ...... tzn. Jak czyszczenie nie pomoże to daj mu spokój ,nie męcz go już dalej tylko daj do naprawy/regulacji/serwisu.
Możliwe, że trzeba wymienić pastę przewodzącą między radiatorem a tranzystorami mocy (lub jeśli wzmak był łatany "przez kowala" to być może trzeba ją w ogóle nałożyć bo się komuś zapomniało).
Możliwe, też że ktoś wymieniał tranzystory w końcówce mocy i wstawił niezupełnie to co być powinno, lub nawet wstawił co trzeba ale nie wyrególował prądów pracy i podawane jest za wysokie napięcie i dlatego tranzystory się przegrzewają. Bez serwisówki i miernika nic się nie powie.
Najgorszy wariant - ktoś ożywiał go bez pojęcia, albo pożal się Boże znafca - amator - "poprawiał" inżynierów Sony i tak go "ulepszył".
Jak trafisz do dobrego serwisanta naprawi go ... powalcz bo to maszynka warta zachodu.
Napisano
Wielkie dzięki, sporo mi wyjaśniłeś...to klasa A. A propo's czy masz jakiegoś zaufanego magika, który byłby w stanie stwierdzić, czy ktoś we wzmaku wcześniej dłubał, czy choćby ocenił czy wszystko w nim jest oryginalne?? Mieszkam w okolicach stolicy i do 50km od pałacu jest ok icon_smile.gif Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź. Zapraszam jak zagra.
Napisano
Niestety nie ma takiej możliwości przełączenia na klasę A/B icon_sad.gif , kurzu w środku też nie ma ... ale w środku zobaczyłem ślady rozkręcenia transformatora ... potrafi grać kilka godzin a czasami tylko jedną stronę winyla ...
czekam na kontakt do jakiegoś dobrego "magika"
, pozdrawiam Oskar Kozaczewski