Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam!
Jestem nowy na forum i przede wszystkim chciałbym się przywitać - cześć icon_smile.gif

Jak wskazuje nazwa tematu zastanawiam się nad wyborem słuchawek. Analogicznie, jak wskazuje nazwa tematu - nie znam się za bardzo. Interesują mnie słuchawki nauszne. Granica maksymalnej ceny jest płynna, ale niech będzie ok. 250 zł (naciągnę Mikołaja icon_wink.gif ). Obecnie mam Panasonic RP-HT 160, ale raczej nie jestem z nich zadowolony. Różnica pomiędzy nimi a innymi słuchawkami z których przelotnie korzystałem jest ogromna (chyba mają słaby bas). Nie są dla mnie wygodne no i głupio się w nich chodzi "po mieście".

Czego bym teraz oczekiwał to jakieś ładne słuchaweczki (z tego co przeglądałem to Creative Aurvana Live! są najładniejsze), z dobrym, przyjemnym dźwiękiem, mocnym basem (od czasu do czasu lubię posłuchać mocniejszej muzyki). Dobrze by było, gdyby można chodzić z nimi założonymi na szyi - nie jest to jednak warunek konieczny, choć bardzo ceniony.

Jako że jestem wzrokowcem to te CAL! od razu mi wpadły w oko. Recenzje mają też chyba nie najgorsze (minusem jest to że są trochę duże). Zastanawia mnie jednak fakt czy jest sens kupować takie dobre słuchawki (oraz w ogóle jakieś lepsze), jeśli muzyki będę słuchał na telefonie (Samsung Wave) oraz na komputerze (poprzez zestaw głośników 5+1).

Na koniec mam pytanie odnośnie moich Panasoniców - w momencie gdy zaczynałem z nich korzystać nie wiedziałem że słuchawki trzeba dotrzeć (teraz notabene też nie wiem dokładnie jak to trzeba przeprowadzić). Czy istnieje taka możliwość, że słaba jakość dźwięku jest spowodowana złym dotarciem?

Z góry dzięki za pomoc i cierpliwość!
Pozdrawiam,
equail
Napisano
Ze swojej strony mogę polecić w tej cenie sennheiser hd 555, porównywałem je w media markt z creativami i senki były zdecydowanie lepsze. Są troszkę droższe ale jak dobrze poszukasz to w cenie 250zł może uda się znaleść icon_smile.gif Jeśli chciałbyś mniejsze i bardziej przenośne to polecam sennheiser px100-II. Sam takie posiadam i bardzo sobie chwale, podnadto mają one bardzo wysoką skuteczność więc dobrze zagrają z telefonem. U mnie z nokia gra to świetnie icon_smile.gif
Napisano
HD555 znacznie lepsze od CAL! (to raczej bardzo podobny poziom)??? Naprawdę ciekawe stwierdzenie, czym to się objawiało w dźwięku??? Poza tym o odsłuchach w MM/Saturnie to nic dobrego nie można powiedzieć, chyba, że testujesz tłumienie dźwięków środowiska, odsłuch sprzętu domowego tam mija się z celem i często wprowadza w błąd...
Napisano
Przy odsłuchu muzyki ze słuchawek chyba jednak nie ma znaczenia czy się słucha na boisku czy w domu... czy też w MM. Grunt żeby nikt kolo nas glośno nie rozwawiał. Poza tym equail zaznaczył że zamierza z tymi słuchawkami chodzić po mieście. Biorąc pod uwagę ,że w mieście nigdy nie będzie miał idealnej ciszy w okół siebie to pomysł testowania w MM wcale nie jest taki zły. Dobre tłumienie dźwięków środowiska na pewno nie zaszkodzi icon_smile.gif
Napisano
Być może otoczenie nie było najlepsze ale generalnie było dość cicho w miejscu koło słuchawek. Jak dla mnie senki zagrały zdecydowanie lepiej, ale to tylko moja subiektywna opinia icon_smile.gif Najlepiej samemu posłuchać i ocenić icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Przy odsłuchu muzyki ze słuchawek chyba jednak nie ma znaczenia czy się słucha na boisku czy w domu... czy też w MM. Grunt żeby nikt kolo nas glośno nie rozwawiał. Poza tym equail zaznaczył że zamierza z tymi słuchawkami chodzić po mieście. Biorąc pod uwagę ,że w mieście nigdy nie będzie miał idealnej ciszy w okół siebie to pomysł testowania w MM wcale nie jest taki zły. Dobre tłumienie dźwięków środowiska na pewno nie zaszkodzi icon_smile.gif

No to właśnie napisałem, że taki sklep może być ok jak chcemy sprawdzić tłumienie. Co do miejsca odsłuchu to ma znaczenie i to bardzo duże, jak siedzisz w cichym, zaciemnionym pomieszczeniu i kontemplujesz muzykę to chyba jednak jesteś w stanie więcej rzeczy wychwycić niż siedząc na boisku i patrząc na biegających wokół ciebie ludzi... jeśli ty tak nie masz to gratuluję zdolności koncentracji w każdych warunkach icon_wink.gif