Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, zakupowo chciałem zacząć od kolumn bo w domu mam jakis stary wzmacniacz sony i cd i moglbym juz sluchac. Kolumny te ktore mam (Sony) juz sie po prostu do niczego nie nadaja. W sklepie pan mi powiedział, że wzmacniacz jest najważniejszy i od niego mam zacząć i dobrac kolumny (a myslalem ze glosniki to 80% sukcesu). Odsluchalem kilku zestawow i rzeczywiscie ma to chyba znaczenie a co najgorsze dla mojego budżetu im drozszy tym lepiej to grało. Moje pytanie brzmi czy rzeczywiscie jest najwazniejszy?? Bo jesli tak to kupie drozszy - a planowalem wydac miedzy 1500-1800. Teraz mysle ze do 3 tys. zł - słuchałem Rotela-06 i Marantza 8003 i zrobiły na mnie dobre wrazenie, a z kolumnami poczekam wtedy. Proszę o sugestie....
Napisano
Nie wiem w jakim kontekscie sprzedawca sie wypowiadal, ale kolumny najlatwiej zauwazyc bo to one graja.
Jezeli masz np 5tys na sprzet i wydasz 3,5 na kolumny a 1,5 na wzmacniacz to prawdopodobnie zagra to znacznie lepiej niz jakbys wydal 3 na wzmacniacz i 2 na kolumny.
Jezeli Twoj stary wzmacniacz poradzi sobie z nowymi kolumnami to lepszy dzwiek powinienes uzyskac z nowych kolumn i starego wzmacniacza niz nawet superaudiofilskiego wzmacniacza za 50tys i starych kolumn... Bo co z tego ze wzmacniacz poda perfekcyjny dzwiek jak kolumna go nie zagra?
Napisano
Ogólnie zgadzam się z tym, co napisał Verul. Kolumny i...akustyka pomieszczenia są najważniejsze.
http://www.audioton.republika.pl/akustyka.html
Czyli ile konkretnie możesz przeznaczyć na kolumny? A mogą być używane, czy muszą być nowe? Używane za tę samą cenę powinny zaprezentować lepszą jakość brzmienia. No i skoro wspomniałem o akustyce, napisz jakiej wielkości masz pokój. Jakiej muzyki słuchasz i jakie brzmienie preferujesz (jeśli wiesz)?
Wzmacniacz też oczywiście warto kupić lepszy, ale to za jakiś czas.
Napisano
Pokoj mam 20 m2, chcę wydać maksymalnie do 4,5 tys. na wzmacniacz i kolumny. Słucham praktycznie wielu gatunków muzyki. Na wzmacniacz praktycznie się zdecydowałem Marantz 7003 lub 7004, zastanawiam się tylko nad kolumnami B&W 685 czy Monitor Audio BX2. Każda z nich brzmi inaczej ale każda ma w sobie coś ciekawego...
Napisano
No to praktycznie nie potrzebujesz już rady, bo teraz pozostała tylko kwestia Twojego gustu co wybierzesz. Przy zakupie używanych, można by się wspólnie zastanowić nad doborem. A tak, to widzę, że sprzęty są praktycznie do znalezienia w sklepach. Kup więc wzmacniacz a kolumn posłuchaj w salonie biorąc ze sobą 3-4 płyty z ulubioną, różnoraką muzyką i powinieneś zdecydować, które brzmienie bardziej Ci odpowiada. Przed zakupem w miarę możliwości wypożycz kolumny do domu i tam posłuchaj, czy dobrze zabrzmią w Twoim pokoju.