Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
makkam121

trzeszczenie/brzęczenie w kolumnie przy połączeniu optycznym

Recommended Posts

Witam
Mam zestaw kina domowego składającego się z takich komponentów:
- kolumny 5.0 Taga TAV-606
- sub Koda SW-1000v.2
- amplituner Sony STR-DB870QS

No i wszystko jest ok, tyle że ostatnio jak połączyłem sprzęt kablem optycznym, znaczy kartę dźwiękową w kompie i amplituner, to w prawej kolumnie pojawia się problem (trzeszczenie/bzyczenie/brzęczenie). Wiem, że nie jest to wina kolumny, bo gdy w amplitunerze kabel od prawej kolumny podpiąłem pod lewy zacisk i na odwrót, to problem przeniósł się na lewą kolumnę. Lecz z kolei nie jest to też wina zacisku bo podłączam często fronty pod wzmacniacz, który jest na pre-out'cie amplitunera.
Problem pojawia się tylko przy dźwięku odtwarzanym z kompa niezależnie czy źródłem jest film z DTS bądź nie, muzyka mp3 bądź flac, gra. Problem występuje też niezależnie od tego czy dźwięk przesyłam jako PCM czy DTS Interactive.
Problem pojawia się zazwyczaj dopiero po jakimś czasie (np. 1h) i nie wiem czy ma związek z dźwiękami o jakiś konkretnych częstotliwościach. Myślałem na początku, że z basami, ale teraz bardziej mi to brzmi w rytm muzyki icon_eek.gif ale nie sugerujcie się raczej tym.
No i problem czasem potrafi sobie na jakiś czas całkowicie zniknąć.

Nie mam zielonego pojęcia jakie podjąć następne kroki w celu diagnozy problemu, więc proszę was serdecznie o pomoc. Chyba, że ktoś potrafi bezpośrednio zdiagnozować problem i dać mi znać co sprawia mi tyle kłopotu.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×