Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam ! Od dłuższego czasu rozglądam się za swoim pierwszym gramofonem, ale nigdy nie miałem czasu na szukanie jakiegoś dobrego modelu, a poza tym w ogóle się na tym nie znam. Nie oczekuje niczego wielkiego, na pierwszy gramofon wystarczy mi sprzęt nie koniecznie z najwyższej półki, byle w miare dobrze grał icon_wink.gif Zwłaszcza, że do dyspozycji mam góra ok. 250 zł. To 2 gramofony jakie znalazłem na allegro i którymi się zainteresowałem, ale jestem otwarty na wszelkie sugestie icon_razz.gif

http://allegro.pl/gramofon-dual-cs607-dire...1416960247.html
http://allegro.pl/okazja-telefunken-rs-100...1416797846.html

Więc jak ? Który lepszy ? Czy może żaden nie jest wart uwagi. Pomóżcie icon_razz.gif
Napisano
Dzięki za odpowiedź. Do sprzedającego wysłałem wiadomość z prośbą o większą ilość zdjęć ale niestety nie ma opcji kup teraz a aukcja kończy się w czwartek a ja od jutra do końca następnego tygodnia nie będę miał dostępu do internetu :/. Ewentualnie będę mógł spróbować dogadać się ze sprzedającym. Mam też pytanie, czy zamontowanie tej wkładki jest skomplikowane, czy taki laik jak ja sobie z tym poradzi ? Proszę też o propozycję aukcji jakiegoś gramofonu, która kończy się możliwie najszybciej bądź z opcją kup teraz bądź . Byłbym bardzo wdzięczny icon_smile.gif
Napisano
Zamontowanie to podpięcie kabelków i przykręcenie jej icon_wink.gif
Ale jej kalibracja bez wagi itp to już trochę inna sprawa.

Dlatego lepiej pogadać z kimś z okolicy kto ma w tym doświadczenie by to zrobić bo pierwsze razy zawsze są ciężkie icon_wink.gif
Napisano
Z Twoich propozycji wybrałbym SL-B3
Ja natomiast polecałbym Ci TEN - oczywiście wkładka do wymiany. Aukcja wprawdzie kończy się jutro - nie wiem czy jutro jeszcze będziesz w sieci.
Polskie gramofony są dobre (kilka wyższych modeli), a w razie konieczności naprawy (w końcu to sprzęt nie nowy) zawsze dostaniesz części. Spotkałem się kiedyś z takim twierdzeniem fachowca (i postanowiłem uwierzyć), że gramofon to wkładka+stabilny silnik+dobrze zawieszone ramię+ przewody w ramieniu+ kabel do wzmaka. Reszta nie ma wpływu na brzmienie.
W tym, po zmianie wkładki reszta jest zupełnie wystarczająco dobra. Jakbyś chciał "cyzelować" to kabel dowzmacniacza można zmienić.
Powodzenia

PS. Ja od lat słucham na "Adamie" i na razie nie planuję zmiany.
Napisano
Dzięki wielkie icon_wink.gif
Aukcja kończy się ok. 15:30 także z dostępem do sieci nie będzie problemu.
Rozumiem, że do tego ostatniego zaproponowanego przez Ciebie gramofonu będzie pasowała ta sama wkładka, o której pisałeś w poprzewdnim poscie.
Chyba na tego ostatniego się właśnie skuszę icon_wink.gif . Dzięki jeszcze raz.