Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

mam amplituner Technics sa-ax530 (fakt stary ale w sumie przez 11 lat nie był za dużo eksploatowany) przy tym mam też dwie kolumny firmy Jamo (100 W) - plan mam taki, że chciałbym dokupić sub i do tego 2 kolumny frontowe.
Czy da się to z tym sprzętem to zrobić i czy to ma sens ( głównie muzyka i filmy z kompa - w niedalekiej przyszłości plan jest, żeby podczepić się także pod TV) - jestem zielony w tych sprawach także proszę o jakąś wskazówkę.
Ograniczenie jeśli chodzi o kasę to 1 tyś - no jeżeli będzie trzeba to się więcej wyda
Mam też pytanie czy grubość kabli idąca z ampli do głośników ( kolumn) wpływa na jakość dźwięku ?
Z góry dzięki za rady
Pozdrawiam
Napisano
Nic prostszego jak poszukać na allegro kolumn Jamo i subwoofera. Tylko czy się zmieścisz w 1kzł? Grubość kabli tylko pośrednio ma wpływ na jakość dźwięku, powiedzmy, że 2.5 mm przekroju i zwykły kabel z miedzi beztlenowej a powinno być ok. Ważniejsza jest jakość kabla, ale przy sprzęcie budżetowym nie ma co sobie zawracać głowy droższymi kablami.
Większą poprawę jakości dźwięku uzyskasz inwestując tę sumę w lepsze kolumny czy wzmacniacz.