Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Chciałbym podłączyć wzmacniacz do karty dźwiękowej z komputera. Pytanie brzmi: jakim kablem i w jaki sposób?
Wzmacniacz wyjścia:
Aux- left i right

Karta dźwiękowa wyjścia:
1.back
2.ctr/slow
3.side
4.front
5.line/mic
Napisano
A ja mam pytanie dla niektorych pewnie naiwnę .
Czy mogę pod jedno wejście w wzmacniaczu podłączyć szeregowo dwie kolumny ??
Czy to może być grożne dla głośników albo wzmacniacza ?
Dodam może że wmacniacz ma przełącznik impedancji a używać będe 8 ohm.
Napisano
Pod jedno gniazdo głośnikowe we wzmacniaczu możesz podłączyć dwie kolumny, dobrze żeby miały taką samą impedancję, moc i efektywność bo w innym wypadku jedna będzie grała głośniej a druga ciszej lub też jedna wytrzyma większą moc a inna niższą, samo podłączenie możesz wykonać:
szeregowo - bezpieczniej dla wzmaczniacza (większy opór) ale ciszej
równolegle - mniej bezpiecznie (mniejszy opór)

Jeżeli masz kolumny 8Ohm to podłącz je równolegle a przełącznik impedancji we wzmacniaczu ustaw na 4Ohm, tak będzie moim zdaniem najlepiej. I tak liczy się rozsądek czyli:
-pokrętła bass i przede wszystkim treble na 0 (żeby nie przesterować wzmacniacza)
-uważać z głośnością (żeby dźwięk nie pierdział i nigdy na max)
-kontrolować temperaturę wzmacniacza (może być bardzo ciepły ale jak obudowa parzy tak że nie da się utrzymać dłoni to już za mocno)

>Adolf999: Jeżeli chcesz wcisnąć minijacka do gniazda RCA to Nie da się, nawet nie wiem czy się zmieści, co prawda przy ściszonym wzmacniaczu nie powinieneś niczego uszkodzić ale i tak tego nie rób icon_smile.gif