Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam

Poszukuje pomocy co do wyboru słuchawek, gdyż ze 4 lata temu kupiłem sobie jakieś "badziewia" za 40 zł i już nie mogę z nimi wytrzymać.
Słuchawki były by w 90 % wykorzystywane do słuchania cięższej muzyki (rock metal) a czasami do oglądania filmów.
Co do słuchawek to chciałbym wydać ok. 300 zł i kupić raz a dobrze.
Rozglądałem się już troszkę i czytałem i zastanawiam się nad modelami:
Sennheiser hd 380 pro
lub
AKG 540
Problem polega na tym że jeszcze ich niestety nie miałem okazji słuchać.
1 pytanie: Czy Ktoś zna jakiś sklep w Warszawie gdzie można ich posłuchać?
2 pytanie: Które w waszej opinii są lepsze i dlaczego ?
3 pytanie: Pewnie i tak kupie sobie takie słuchawki, ale ostatnio ktoś mi zarzucił, że skoro słucham głównie mp3 na laptopie to nie ma sensu kupować takich słuchawek, bo komputer nie da rady wykorzystać w pełni ich możliwości. Jakie jest wasze zdanie ?
Napisano
Witam!

Ad 1 - Wysłałem Ci na priva sklep gdzie możesz kupić i posłuchać słuchawek.
Ad 2 - Osobiście wolę Senki ale konkretnie obu tych modeli nie słuchałem więc nie będę się wypowiadać. Pamiętaj też że słuchawki mają dobrze leżeć na uszach/głowie byś się nie męczył po dłuższych odsłuchach,
Ad 3 - Na pewno nie wykorzystasz ich potencjału w 100% ale i tak powinno być lepiej niż jakbyś kupił słuchawki za 100zł. Poza tym wtedy w pełni wykorzystasz potencjał laptopa icon_wink.gif . A gdyby zaczęło Ci brakować czegoś zawsze możesz pokusić się o zewnętrzną kartę dźwiękową pod usb.

Pozdrawiam!
Snajk
Napisano
3. Tak - komputer i mp3 nie wykorzysta nawet skrawka ich możliwości, będą one tylko grały zamiast tworzyć muzyczną przestrzeń.

ALE: myślę że jak najbardziej jest sens kupować takie słuchawki żeby później kupić odtwarzacz CD (+ew wzmacniacz) lub jakiegoś dobrego DACa do słuchania flac'ów lub wav'ów (np. Beresford) icon_biggrin.gif

Ja osobiście jakbym miał wybierać w ciemno, to zdecydowałbym się na AKG ze względu na welurowe pady i sentyment do marki icon_biggrin.gif.

Chciałbym jednak powiedzieć coś o swoich słuchawkach, które mogłyby Ciebie zainteresować. Grado SR60 to zupełnie inna bajka. Są bardzo wygodne. Grają dość jasno, bardzo przestrzennie, bas się nie rozlewa, jest szybki i jest dobrze kontrolowany. Jest to jednak konstrukcja otwarta, przez co wogóle nie izolują dźwięków, Ty słyszysz wszystko z zewnątrz a na zewnątrz słychać to co gra w słuchawkach, co przy nieco większej głóśności może przeszkadzać np próbującej się uczyć dziewczynie icon_smile.gif. Poza tym w porównaniu z modelami które wymieniłeś są znacznie mniej przenośne i niestety mają gorszą jakość wykonania.