Sloncezdeszczem Napisano 26 czerwca 2011 Napisano 26 czerwca 2011 WitamJak w temacie - czy jest możliwe i bezpieczne dla sprzętu podłączenie wzmaka i amplitunera KD do jednej pary głośników? Kolumny mają po dwa wejścia ( bi wiring ) czyli 2x+ i 2x- i chciałbym pod jedną parę wejść podłączyć wzmak stereo, a pod drugą amplituner KD oddzielnymi kablami ( para kabli dla stero i para dla KD ). Wiem, że mógłbym użyć pre out-a ale wtedy podczas korzystania ze sprzętu jako KD musiałbym mieć włączone dwa sprzęty, a chcę tego uniknąć. Dodam też, że teraz te wejścia w głośnikach są spięte razem metalowymi klamrami ( oczywiście + do + i - do - ). Oba sprzęty nigdy nie będą włączone jednocześnie.Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Odpisz, cytując
Radi73 Napisano 27 czerwca 2011 Napisano 27 czerwca 2011 Witam. Nigdy nie stosowałem takich praktyk i raczej nie bardzo mógłbym pomóc, ale intryguje mnie tylko jedno:Większość współczesnego sprzętu ma STANDBY, więc ,,zawsze" jakiś minimalny prąd może pojawić się na wyjściu w formie zakłoceń. Musisz w ciszy potestować sobie takie połączenie, nie sądze by istniało ryzyko zniszczenia jakiegoś z elementów tego połączenia.... Jeśli mam rację (???) to może trzeba tylko zadbać, by drugie urządznie było całkowicie wyłączone z prądu, czyli w OFF!!! Odpisz, cytując
Sloncezdeszczem Napisano 27 czerwca 2011 Autor Napisano 27 czerwca 2011 W jedną stronę tego problemu nie byłoby, ponieważ wzmak jest już bardzo leciwy i standby nie posiada - HK 630 z 70" lat. Dzięki za info ale proszę o więcej przekonujących odpowiedzi. Odpisz, cytując
Recommended Posts