Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, jestem w trakcie wyboru głośników 2.1/2.0 głośniki służą mi do słuchania muzyki i oglądania filmów, dlatego szukam czegoś z dobrym pasmem i ładnie tworzoną sceną - muzyka, oraz jednocześnie coś co zapewni dobre efekty podczas oglądania filmów - strzały, wybuchy itp.
Po przeczytaniu dziesiątek recenzji, for, testów i opinii wybór padł na;

1. MODECOM MC-HF40 - http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=94887
2. Microlab FC-530 - http://www.denikomp.pl/microlab-glosniki-f...51,9200%29.aspx

I teraz mam dylemat, które z nich najlepiej wybrać, czy możecie podpowiedzieć.
Dodam, że głośniki będą wpięte do laptopa (w zakupie planowana jest zewnętrzna karta ASUS XONAR U3), będą ustawione za plecami ok 2m ode mnie w pokoju ok 20m2, spotkałem się z opiniami że FC530 nie wyrobią w takim pokoju, że zabraknie im "mocy".

Pozdrawiam .
Napisano
Prędzej zagra FC530, niż HF40. Niestety za taką kwotę nie kupisz nic co będzie naprawdę mocno grało w 20m2. Trzeba by przynajmniej z 500-600zł i najlepiej szukać normalnego zestawu wzmak + kolumny wśród sprzętu używanego...
Napisano (edytowany)
Wiesz zrobiłbym tak gdybym miał swoje mieszkanie to jest wynajmowana stancja, ale jako student wiecznie nie będę mieszkał w takim pokoju, następny może być mniejszy, pytanie jest takie czy FC530 da radę jako tako, nie chodzi mi to by sąsiedzi czuli piękne uderzenia bassu, po prostu by móc spokojnie i dobrze obejrzeć filmy i odczuć "efekty" wybuchów itp, oraz by bez większych zarzutów co do głośników w tym przedziale cenowym móc posłuchać muzyki, wcześniej miałem Logitechy X-240 - jak na zamkniętą w plastiku elektronikę nie było tragedii czy w przypadku FC530 będzie podobny efekt czy może lepiej? Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim - nie ma potrzeby cytować go w całości...
Napisano
Jeśli dasz radę wstawić suba pod biurko (bliskosć wszelkich scianek znacznie wzmocni bas) i do muzyki postroisz sobie bas EQ z nagraniami testowymi to efekt na pewno Cię zadowoli.

Polecam do odsłuchów foobar2000 + plugin Graphic Equalizer (nie ten wbudowany, bo ten jest bardziej rozbudowany). Co do nagrań testowych to sprawdź AudioCheck, chodzi mi o test basu, sterujesz tak EQ, żeby pasmo było w miarę równe.
Napisano (edytowany)
Foobara używam w sumie od samego pocztu, będę musiał poszukać sobie tego EQ do nowej wersji a nie chciałbym jej zmieniać bo narobiłem się przy skórze foobara. Z Soobem będzie problem ponieważ ja w pokoju nie mam mebli jedynie metalowo szklany stolik, skórzany wypoczynek i komodę ale coś wymyślę umieszczę go pomiędzy ścianą a wypoczynkiem, wcześniej soob od logitech x-240 był zmieszczony pod wypoczynkiem, może i tym razem jakoś na leżąco wejdzie w końcu to 240mm więc może da rade icon_wink.gif

Nie chcę zakładać kolejnego tematu więc wrzucę pytanie tutaj, bolączką tych głośników są baardzo krótkie i marne kable, ja chciałbym kolumienki rozstawic w odległości ok 2 od siebie pomiędzy nimi soob dlatego potrzebuje wymianę kabli pytaniem jest tylko (trochę durne ale nie mam ich jeszcze w domu) najlepiej kupić dobre, solidne miedziaki odpowiedniej długości, odciąć końcówki i przylutować do kabli czy gotowane kable RCA - miniJACK?
Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post poprzednika bezpośrednio po nim nie ma sensu go cytować!
Napisano
Ja bym nie szalał z tymi kablami, może nie od razu jakies pierwsze lepsze badziewie, ale też nie grube głosnikowe. Wystarczy, że będą miały przekrój koło 3mm żyła (łącznie z izolacją, a nie sam przewodnik), a przy tym ważne, żeby mieć kabla tyle ile potrzeba, bo im dłuższy tym może być gorzej (mówię o zakłóceniach itd.).

Poza tym może warto spróbować wyjąć woofery z satelit i założyć nowe kable bezposrednio, a nie doczepiać przedłużki...

Co do Foobar'a to przecież skórkę możesz eksportować i wgrywać nawet na innych komputerach, więc jaki problem? EQ znajdziesz na ich oficjalnej stronie, ostatni wersja jest z maja 2011.
Napisano (edytowany)
Właśnie szukam jakiś kabli i w oko wpadły mi kable do głośnikowe Procab LS25 - http://allegro.pl/ls25-kabel-glosnikowy-pr...1799562040.html
Teraz tylko pytanie, czy warto kupić po prostu na metry bieżące tego typu kabel uciąć aktualne przy kolumnach i dolutować zakupione ?? Obejrzałem kolumienki i nie ma opcji ich rozkręcenia, albo obudowa jest zaciśnięta na jakieś zatrzaski albo po prostu na stałe zlana ze sobą,
Kabel 2xRCA-Jack 3,5 - http://allegro.pl/kabel-jack-3-5mm-2xrca-d...1801598657.html (od PC do wzmacniacza) warto?
Oraz kabel zasilający też bardzo krótki, kupić po prostu dwużyłowy kabel zasilający z wtyczką, uciąć aktualny i zlutować z nowym?
Edytowano przez RoRo
Korzystaj z funkcji "ODPOWIEDZ" (na dole strony) zamiast "ODPISZ" by niepotrzebnie nie cytować wypowiedzi poprzednika...
Napisano
Satelity da się rozkręcić bez problemów, maskownica jest na bolcach, więc wysunie się jak ją podważysz, a tam są już normalnie śrubki.

Zasilający na pewno da się wymienić po rozkręceniu "wzmacniacza", więc lepiej zrobić to bez zbędnego sztukowania.

Ten IC 2RCA-jack będzie ok, to to samo co Profigold, chińskie, ale w tanich zestawach zupełnie wystarczający.