Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam....

... stoję przed dylematem wybrania amplitunera AV z obsługą funkcji sieciowych. Wybór padł na jakiś z produktów Yamahy (pioneer odpadł w przedbiegach - nie lubie tej firmy, denon nie podoba mi się wizualnie, HK - za ampli z sieciowymi bajerami za dużo sobie życzy, Marantz SR5006 byłby w porządku gdyby nie jego "oczko" wyświetlacza na którym zbyt mało jest informacji, a przez to odpada odtwarzanie muzyki z NAS'a bez użycia TV).
Budżet - max 3000zł (i 400zł więcej na A810 nie wyskrobię)...
... przez ostatni tydzień szukałem w sklepach dostępnego RX-V1067... no i jak w końcu dzisiaj znalazłem to zacząłem się zastanawiać czy może nie lepiej 1100zł zaoszczędzić i dorzucić tą kasę do nowych głośników (będą kupowane za ok. 2m-ce)....

... generalnie do ampli nie będzie nigdy podłączony ce-dek.... zamierzam całą swoją płytotekę zgrać na nas'a a nowe płyty kupować we flac'ach .... jakimś melomanem nie jestem, a większość czasu (75%) zestaw będzie używany do filmów... dlatego też nie chciał bym po pół roku stwierdzić, że tak "wypasiony" wzmacniacz był dla mnie zupełnie zbędny i nie wykorzystałem nawet 1/4 jego możliwości...

... głośniki które aktualnie są na tapecie do kupienia to KEF iQ50 lub C7 (ale to cały czas jeszcze jest w fazie rozważań)....

... pomieszczenie to 25m2 z otwartą kuchnią....

potrafi ktoś pomóc zbłąkanemu... ??? icon_smile.gif
Napisano
Witam,

Zawsze lepiej wydać więcej na kolumny niż amplituner z bajerami, z których i tak w większości się nie skorzysta.

Myślę, że jak dobrze się poszuka to 810 Yamahy wyrwie się w sklepach z 3 tysiące.

Kolumny - IQ50 to z tego co pamiętam dość skromna kolumna podłogowa i obawiam się, że nie da rady na 25 metrach z otwartą przestrzenią.

Jaką kwotę przewidujesz na kolumny?
Napisano
Witam. Cyt.: ,,Zawsze lepiej wydać więcej na kolumny niż amplituner z bajerami, z których i tak w większości się nie skorzysta" - nie jest to do końca takie proste i oczywiste...
Nie wyobrażam sobie, że do YAMAHY RX-V671 podłączysz jakieś kolumny choćby z przedziału 3-4 tyś za parę icon_eek.gif . Amplituner może nie dać sobie z nimi rady, a już napewno nie pokaże na co je stać! Trzeba tu zachować równowagę i zdrowy rozsądek, dla mnie głośniki za ok. +/- 2000 zł wystarczą! RX-V671 jest przyzwoitym wzmacniaczem, ale model RX-V1067 - to już znacznie wyższej klasy sprzęt i o wiele bardziej dopracowana konstrukcja. Wyższa jakość komponentów, wyższa sprawność zasilacza, mocniejsze końcówki mocy itp. Sporo testów przeszedł pomyślnie, min. w naszym AUDIO:

http://audio.com.pl/testy/yamaha-rx-v1067:13

Test ,,sześćsety” masz w obecnym numerze AUDIO (w wersji papierowej), więc możesz pokusić się o własne porównanie... Parę jego poprzedników słyszałem i są to fajne amplitunery, ale jeśli Cię stać na więcej - to brałbym ,,1067"!!! Póki jest dostępny - bo z tego co wiem u dystrybutora praktycznie się skończył!!! Kolega ostanio go kupił właśnie w sieci Top-HiFi i dostał model z ekspozycji, bo innych już nie ma. Oczywiście w stanie idealnym icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

Pierwsze wrażenia z odsłuchu: bardzo pozytywne i wyczuwalne, przesiadka ze starej poczciwej YAMAHY DSP-A5 na RX-V1067, dała dużo wyższą jakość brzmienia. Pierwsza wada, to już nie tak ergonomiczne ustawienia.... Yamaha przyzwyczaiła mnie do prostoty obsługi, ale widzę że to już tylko historia icon_sad.gif