oktagon Napisano 12 listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 listopada 2011 Pytanie o starzenie się sprzętu audio nurtuje mnie już od jakiegoś czasu. Mam na myśli głownie wzmacniacze oraz inny tego typu sprzęt, w którym mechanicznie nic w zasadzie się nie zużywa.Czy 10 letni wzmacniacz jest już ugryziony przez ząb czasu, czy jeszcze nie? Mogę sobie tylko wyobrażać, ze niektóre podzespoły elektroniczne mogą tracić wraz z upływem czasu swoje początkowe właściwości / parametry, np. kondensatory.Jednym zdaniem - czy elektronika starzeje się technicznie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radmar Napisano 12 listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 listopada 2011 No niestety, jak wszystko, tak i sprzęt się starzeje. Nie musi być w nim mechaniki, ktora wraz z upływem lat ulega wyeksploatowaniu. Sama elektronika też się starzeje. Wysychające kondesatory, utleniające się połączenia, śniedziejące styki, etc. Stąd też bez przeprowadzania zabiegów konserwacyjnych, po pewnym czasie zaczną pojawiać się drobne bolączki, które na szczęście da się w miarę łatwo usunąć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 12 listopada 2011 Udostępnij Napisano 12 listopada 2011 Zalezy tez o jakim sprzecie mowimy. Niektore dopiero po 20 czy 30 latach wymagaja jakiejs malej renowacji w postaci wymiany kondow itp. Wiek 10lat to jest nic dla dobrze zbudowanego urzadzenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts