Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, przepraszam jesli to nie temat na forum lecz jssli nie Wy to kto ....... icon_wink.gif PROSZE o POMOC i WSKAZÓWKI
Posiadam – amplituner YAMAHA RX-V461. Niestety od pewnego czasu ok. miesiąca pojawiają się problemy z prawidłowym włączeniem urządzenia. Słychać tylko suche załączenia przekaźnika i sprzęt wyłącza się. Po ok. 30-40 próbach załączenia (bez różnicy czy z pilota czy przyciskiem na panelu) urządzenie w końcu uruchamia się bez problemu. Kolejne włączenia już odbywaja się bezproblemowo. Sprzęt normalnie działa bez zarzutu – w tym dniu … W kolejnym dniu muszę przeprowadzić procedurę od początku … Proszę o odpowiedź czy samemu można taką usterkę naprawić czy należy przesłać do serwisu (niestety koszty) w celu naprawy. Proszę o pomoc i ew. informację co może być tego przyczyną. smiem podejrzewać jako amator - elektrornik może jakieś kondensatory .... ale nawet nie mam scheamtu.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Eryk Ł.
Napisano
miałem podobną sytuację z cedekiem, trzeba było kilka razy włączać i wyłączać, żeby go włączyć i zacząć używać, nawet czasami podczas używania wyłączał/resetował się, to jest problem na stykach, pewnie przegrzał Ci się kilka razy i teraz coś w nim nie łączy,

najlepszym wyjściem byłoby podskoczenie do znajomego żeby do niego zajrzał i zobaczył w czym rzecz, bo w serwisie to kasy pójdzie trochę za samo rozpoznanie sobie policzą
Napisano
No tak... gdzies na necie doczytytałem iż może to być związane z uszkodzeniem kondensatrów na zasilaniu tych duzych przy trafo zasilającym ... podobno po wyminaie jest oki ... jak myslicie ?????? skad mozna scisagnąc scheamt takiego apmpli ???? POMOCY icon_wink.gif