lucasss24 Napisano 7 stycznia 2007 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2007 Witam. Jestem tu nowy ale mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać problem, nadmienię że szukałem nie tylko tutaj i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujący mnie problem. Otóż mój nowo nabyty (ale niemłody) wzmacniacz Onkyo Integra A8015 podaje dużo więcej niskich tonów na kanał prawy niż na lewy, głośność w obu kolumnach jest taka sama ale jedna ma dużo więcej basu. Zamieniałem kolumny miejscami i przepinałem wszystkie możliwe kable na wszystkie chyba możliwe sposoby. Czy ktoś wie co może być przyczyną problemu i jakie moze być jego rozwiązanie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 7 stycznia 2007 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2007 Skoro jesteś pewny, że jest to wina prawego kanału, to proponuję sprawdzić układ regulacji barwy tonu (kondki i rezystory), oraz czy nie ma pęknięć cyny wokół punktów lutowniczych. Jak to nie pomoże, to trzeba sprawdzić cały tor sygnałowy, od wejścia po wyjście na głośniki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucasss24 Napisano 7 stycznia 2007 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2007 tak jestem pewny, gdy testuję wzmacniacz jakimś generatorem częstotliwości to przy 20-25 Hz głośnik na prawym kanale chce wyskoczyć a drugi delikatnie tylko się rusza, pozatym nie działa chyba loudness (tak mi się bynajmniej wydaje... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe992 Napisano 8 stycznia 2007 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2007 Sprawdż potencjometr barwy tonu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucasss24 Napisano 8 stycznia 2007 Autor Udostępnij Napisano 8 stycznia 2007 Masz rację, gdy kręcę potencjometrem odpowiedzialnym za bas, lewy kanał trzeszczy, co mogę z tym zrobić, zaznaczam że sam nie poradzę sobie z wymianą, raz, że się boję że wiecej zaszkodzę niz naprawie a dwa mój warsztat kuleje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepe992 Napisano 9 stycznia 2007 Udostępnij Napisano 9 stycznia 2007 Możesz spróbować zapuścić potencjometr oliwką techniczną(nie próbuj olejem jadalnym) , a jeśli to nie pomoże to musisz go wymienić na nowy.Nie jest to nic skomplikowanego,trzeba tylko mieć lutownice. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts