Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich!

Chcę kupić amplituner za ok 800zł +/-200zl. Także będzie to coś używanego.
Prosiłbym Was o pomoc w dobraniu czegoś dla mnie. Poniżej kilka danych na temat użytkowania:

- TV/Film 65%; Muzyka/Radio (stereo) 20%; PS3 15%
- pokój 6m x 4,5m (fronty na dłuższej ścianie)

- głośniki (Revoxy pożyczone - jak uzbieram będę musiał coś wynaleźćicon_wink.gif

Front: Revox Sound G+S column
Tył: Revox Sound G+S shelf
center: do kupienia, chyba że się odnajdzie z zestawu Revoxa
SW: do kupienia w dalszej przyszłości
Zone 2: Tannoy M3

W ampli chciałbym mieć:
-możliwość nagłośnienia drugiego pokoju
-min 2 a najlepiej 3HDMI IN
-podoba mi się gadget w postaci systemu kalibracji z mikrofonem, ale chętnie usłyszałbym na ten temat opinie
-przyda się też pre out aby kiedyś dołożyć wzmacniacz stereo

Na alle są w tej kwocie amplitunery, tylko ciężko stwierdzić jaką markę wybrać, a tym bardziej na co patrzeć (w temacie KD jestem zielony, poza poczytnaiem internetu o temacie) Także proszę o pomoc.

• 4 weeks later...
Napisano
Cytat

Przeglądnąłem oferte popularnego serwisu z używanym sprzętem i to co znalazłem. Dla mnie są wszystkie ok - może coś z tego odradzice albo polecicie?

ONKYO TX-SR506
Onkyo TX-SR 607
Yamaha RX-V463
YAMAHA RX-V661
YAMAHA RX-V567
Denon avr 2807
DENON AVR-2106

wrzuciłeś do jednego wora tak różne urządzenia że trudno je porównać, łączą je chyba tylko dwie rzeczy:

1. żaden nie spełnia wszystkich Twoich wymagań
2. wszystkie są w tym samym przedziale cenowym do 1000zł

Zastanów się nad swoimi wymaganiami, a w zasadzie nad jednym - w tym przypadku najważniejszym - wejścia HDMI - jeśli zrezygnujesz z HDMI możesz w kwocie do 1000zł kupić bardzo dobry wzmacniacz, który spełni wszystkie pozostałe wymagania.

Po co Ci wejście HDMI ? Dla wygody ? Czy oczekujesz upscalingu do wyższej rozdzielczości ?

Praktycznie każdy TV ma kilka wejść HDMI więc ze źródeł HD sygnał video możesz podpiąć bezpośrednio do TV. Zauważ również że łącząc amplituner po komponencie możesz swobodnie mieć w TV 1080i i to bez HDCP (o ile amplituner wykonuje poprawnie konwersje video)

Nie omówię wszystkich przedstawionych propozycji, ale na przykładzie Denona (bo te dwa są chyba dużo lepsze od pozostałych) masz:

Denon AVR-2106 - przyzwoity wzmacniacz z 2006 roku ale bez HDMI !
Denon AVR-2807 - również niezły wzmacaniacz z 2007 roku, ale z HDMI w wersji 1.1 - raczej spodziewałbym się problemów we współpracy z nowszymi urządzeniami

Poza tym żaden z powyższych nie jest chyba najlepszym wyborem jeśli chodzi o Denona do 1000zł

Myślę że do 1000zł znajdziesz Denona z serii AVR-38xx , bez HDMI (np. modele: 3803, 3805, 3806) ale są to dźwiękowo dużo lepsze urządzenia - w oparciu o nie zbudujesz bardzo dobry tor audio, a video po komponencie też powinno być bez zarzutu w 1080i , a zawsze pozostaje możliwość podłączenia video bezpośrednio do TV bez konwersji sygnału video.

Niestety do 1000zł masz wybór: kiepski dźwięk z HDMI (z szansą na niezłe upscalery video) albo bardzo dobry dźwięk ale bez HDMI (z lepszymi lub gorszymi "polepszaczami" video po wyjściach komponentowych)

zerknij na to:

http://allegro.pl/amplituner-yamaha-dsp-a1...2796442150.html
http://allegro.pl/amplituner-denon-avr-380...2801594929.html
http://allegro.pl/amplituner-kino-domowe-d...2828502451.html