kaczak Napisano 8 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2008 mam problem bo nie wiem jaką zwrotnicę dobrać do swoich kolumnkażda z nich będzie miała 5 głośników:2 niskotonowe połączone szeregowo: YDFA-250 10" 250W 4 Ohm Prosonic 100 W w RMS4x2=8ohm2 średniotonowe połączone szeregowo: CERWIN-VEGA DM13080 - 4om 80 W w RMS4x2=8ohm1 wysokotonowy: GDWK 10/80/7 Exp scherzo Tonsil 8 ohm (80 W RMS w zestawie)jaką zwrotnicę polecicie? w granicach 100zł za paręczy ktoś mógłby mi pomóc jak podłączyć głośniki do zwrotnicy 3-drożnej?załączam zdjęcie zwrotnicy: lub do tej: z góry dzięki Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 8 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2008 Chyba nie ten dzial wybrales. Na forum jest malo osob ktore same se robily kolumny wiec nie wiem czy ktos ci doradzi. Jak podjeles sie takiego wyzwania to chyba sam bedziesz wiedzial najlepiej jaka wybrac Moze cz58 ci pomoze bo chyba tylko on sie tym zajmowal na powaznie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golmark Napisano 8 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2008 Witam.Sam wokonałem kilka kolumienek, ale do tego potrzebna jest wiedza zawarta w książce "Głośniki i zespoły głośnikowe " A. Witorta. Można też kolejne wydania lub podobną.Każdy z tych głośnikó ma " swoje " parametry, ponadto powinieneś zdecydować jaki rodzaj kolumn masz zamiar wykonać ( pośrednio wynika to z parametrów głośników niskotonowych ) i Twoich preferencji.Atrykuły omawiające powyższe zasady były prezentowane również na łamach EdW przed kilku laty ( 1999- 2002 nie pamiętam dokładnie ).Łatwo można je znaleźć wyszukiwarką.Życzę powodzenia - świetnie jest samemu coś takiego zrobić - kopalnia doświadczeń do dalszego działania .Pozdrawiamgolmark Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 8 stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2008 kaczakDo tych głośników które wymieniłeś, lepsza będzie zwrotnica Janbo SŁ-OT-U. Masz spore dwa basowce, i z pasmem do 850Hz dobrze sobie poradzą, odciążając jednocześnie od dołu, słabsze średniotonowe głośniki. Dla wysokotonówki GDWK 10/80/7 pasmo od 6k6Hz i filtr 12dB powinien być wystarczający. Sposób podłączania głośników, podany masz na każdej z płytek zwrotnicy.Podłączanie głośników basowych szeregowo, nie jest zalecanym sposobem ich łączenia. Lepiej byłoby gdybyś kupił głośniki 16Ω i połączył je równolegle. Jak już masz głośniki 4Ω, to pozostań już przy szeregowym łączeniu. Co najwyżej będzie nieco mniej basu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczak Napisano 9 stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 9 stycznia 2008 dzięki wszystkim za pomoc Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 1 lutego 2008 Udostępnij Napisano 1 lutego 2008 Temat zamykam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts