Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.
Mam problem, chcę zbudować sobie subwofer tybu bas reflex, posiadam zwrotnice basową/filtr dolnoprzepustowy DLP. Wg producenta FILTR "przepuszcza" częstotliwości od 50Hz do 250-500Hz.
Jaki powinienem dobrać sobie głośnik niskotonowy? Chodzi mi o jego pasmo przenoszenia.
Jak dobrać wielkość skrzyni, do danego głośnika? Czy może jest to obojętne?
Jak obliczyć pojemność skrzyni?
Czym najlepiej wyguszyć skrzynię?

Z góry Dzięki
POzdrawiam...
Napisano
Ma to być subwoofer pasywny, bez wzmacniacza?
Potrzebne linki i informacje otrzymałeś w tym wątku.
Subwoofer oblicza się w podobny sposób jak inne kolumny. Do subwoofera musisz mieć zwrotnice o takim przeznaczeniu. Zwrotnica od głośnika niskotonowego w zwykłych kolumnach, nie nadaje się do subwoofera, ze względu na mały spadek tłumienia (dB) i wysoką częstotliwość odcięcia (250-600 Hz).
Cytat

aki powinienem dobrać sobie głośnik niskotonowy? Chodzi mi o jego pasmo przenoszenia.

To zależy jakiej mocy wzmacniacz ma napędzać ten głośnik, i jakiego spodziewasz się efektu.
Napisano
Ma to być subwofer bez wzmacniacza. A ta zwrotnica którą posiadam jest wg producenta przeznaczona do: subwoofer'a lub tuby basowej. Napędzać ten subwofer będzie wzmacniacz pięciokanałowy 5x100Wat.
Chciałdym żeby ten subwofer grał nie zagłośno i żeby przedewszystkim płynął z niego czysty dzwięk.
Napisano
Cytat

Jaki powinienem dobrać sobie głośnik niskotonowy? Chodzi mi o jego pasmo przenoszenia.

Jesli chodzi o pasmo przenoszenia, dobieranie tu glosnika z takim, a nie innym pasmem raczej jest malo istotne bo wlasnie ten parametr subwoofera glownie zalezy od wielkosci, ksztaltu, jakosci wykonania, materialu danej skrzyni i parametrow wylotu BR. Glownie te czynniki wplywaja na pasmo przenoszenia.
Napisano
Głośnik może być, ale zwróć uwagę by głośnik był o takiej impedancji, jaką ma wyjście wzmacniacza. Zwrotnica jak pisałem wcześniej, powinna mieć niższe odcięcie w granicach do 150Hz. Obudowa jest nieco za mała i lepiej ją zwiększyć do 40-45cm. Dobrze byłoby , jak jeden z wymiarów obudowy będzie większy od pozostałych np. o 5cm.