Doctus Napisano 23 marca 2013 Udostępnij Napisano 23 marca 2013 Witam,Zmienilem pokoj, gdzie mam kino domowe i mam teraz wieksze mozliwosci poprawnego rozmieszczenia kolumn (Monitor Audio) w systemie 5.1. Z frontami, centralnym i subem nie mam zadnego problemu. Natomiast zastanawiam sie jak lepiej rozmiescic glosniki surround (bi/di - pole FX)? Czy na scianach bocznych (surround), czy moze na tylnej (wtedy jak rozumiem surround back), za sluchaczem? Instrukcja Monitora po prostu podaje obie te konfiguracje (i oczywiscie ustawienie bi-pole). Dodatkowo pytanie czy przy ustawieniu za sluchaczem w systemie 5.1 podlacza sie pod ampli (H/K AVR 255) jako surround back, czy surround? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 23 marca 2013 Udostępnij Napisano 23 marca 2013 W systemie 5.1. podłącza się jako surround bez względu na położenie. Samo położenie optymalne zależy od akustyki pomieszczenia - na ogół lepiej sprawdzają się kolumny na ścianach bocznych o ile tylko istnieje taka możliwość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts