Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
To mój pierwszy post na forum. Mam pewną zagwostkę i proszę o poradę.

Zrezygnowałem z telewizora i będę montował projektor. Ekran będzie zajmował całość dostępną szerokość ściany (z różnych względów nie mam możliwości jego zmniejszenia).

W związku z tym zostaje tylko 70cm wysokości na głośniki przednie - niestety większość zestawów 5.0/5.1 ma głośniki wysokości ponad 1m.

Czy możecie polecić głośniki do 70cm wysokości oraz wzmacniacz kina domowego (Yamaha/Onkyo/Denon lub podobne do powiedzmy ok 1tys. PLN) z którym będą ładnie grały.

Jeśli chodzi o głośniki to muszą być czarne lub białe (wymóg żony).
Jeśli chodzi o wzmacniacz to przydałoby się, żeby miał wejście video component (poza oczywiście HDMI) - do konsoli Wii (widziałem, że nowe Denony już nie mają, za to mają to nowe Yamahy).

Nie mam ciśnienia od początku na 5 głośników. Na początek wystarczą mi 2 - pozostałe mogę dokupić później.

Pokój ma ok. 25 m2 z tym że z tyłu otwiera się na dalszą przestrzeń. Mniej więcej coś takiego (widok z góry):

--ekran3m--
                       |
                       |3,5m
                       |
                       |
    kanapa      |-------------------

5,5 m od kanapy do tylnej ściany

-tu tylne glosniki------------------------------

Na całość chciałby wydać nie więcej niż powiedzmy 2 tys. PLN. Kolumny i wzmaczniacz mogą być nowe lub używane.

Zestaw będzie wykorzystywany w 60% do telewizji, w 30% do filmów i 10% do muzyki.