Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Z racji tego, że jestem po raz pierwszy witaam wszystkich.

Postanowiłem kupić sobie kino domowe do salonu. Szcegóły:

Powierzchnia 40 m2, ale efektywna do słuchania/oglądania ok 25 m2. -

DSC01446.jpg

Różowe icon_smile.gif kanapa + fotele, pomarańczowe TV. Nie jest to może ustawienie efektywne pod muzykę, ale racjonalne jezeli chodzi o ustawienia pokoju. TV jest pod schodami na poddasze.
Budżet: do 3 kPLN
Przeznaczenie: 80% muzyka 20 % film.
Muzyka: rock, pop, troszke klasycznej, cos relaksacyjnego, gitara, saksofon, smooth jazz, blues
Po lekturach, ale bez odsłuchu, myślalem o zestawie DENON AVR-X1000 + TAV 806
Zastanawiam się też nad zmianą tego na stereo bo jednak więcej muzyki. + dla mnie na korzyśc tego Denona jest radio internetowe + obsługa DLNA.

Czy dobrze dobrałem zestaw patrząc się na ten pokój? Czy istnieje jakaś alternatywa? A może to stereo - ale żeby miało DLNA i radio int.
Prosze o pomoc.

Krzysiek
Napisano
Jeżeli w 80% słuchasz muzyki, nie będziesz zadowolony z tego amplitunera. Na dobry sprzęt wielokanałowy trzeba poświęcić znacznie większy budżet. Przeczytaj i określ priorytet. Amplitunery stereofoniczne także już odbierają radio internetowe. Albo zakup wzmacniacz stereo i odbiornik sieciowy.
Napisano
Witam

Dziękuję za odpowiedź. Czytałem już ten artykuł.
A czy jest jakis ampli, który by zwierał to, czego oczekuję, w sensownej (patrz budżet) cenie a który byłby wypadkową pomiędzy jakością dźwięku a wyposażeniem?
A jaki wzmaczniacz stereo z tunerem + dlna mógłbyś polecić?

Napisano
Dziękuję za propozycję.
Pooglądałem ten amplituner. Teraz muszę się wybrać gdzieś, gdzie mógłbym posłuchać.
Pytanie mam takie, czy kolumnty wymienione tj TAV-806 będą dobre do tego ampli?
A drugie pytanie czy gdybym jednak poszedł w kino to ten avr-x1000 + ww kolumny będą ok, czy może jakiś inny ampl w tej klasie cenowej będzie lepszy? a może kolumny inne?
Na razie zbieram takie suche informacje, bo niestety muszę przejechać kilkadziesiąt km żeby mieć możliwość odsłuchu.

Pozdrawiam
Napisano
Kolumny z pewnością są warte posłuchania. Z Onkyo TX-8050 lub z zestawem Denona: PMA-520AE lub PMA-720AE oraz odtwarzacz sieciowy: DNP-720AE zagrają poprawnie, choć kupując tylko dwie kolumny, warto sięgnąć na wyższą półkę. Z Denonem AVR-X1000 zagrają dobrze w kinie. O muzyce trudno się wypowiadać w przypadku tego amplitunera - został skonstruowany w innym celu. On odtwarza muzykę "przy okazji", najlepiej w tle.