Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam potrzebuje kupic kolumny stereo pomocnicze w masteringowaniu utworów. Dysponuje ograniczoną ilościa pieniedzy na ten cel i chciałem zapytać co polecicie? Znalazłem 2 ciekawe propozycje ale nie ukrywam że najchetniej jeszcze cos tańszego mnie interesuje. Narazie to KEF iQ7 i Dali Ikon 7 są najciekawszymi propozycjami, a może sie myle? Prosze o pomoc.
Napisano
Muzyka POP, RAP, tego typu. Ważne jest dla mnie całe pasmo. Głośniki docelowo będą grały w dobrze zaadaptowanej rezyserce studyjnej o powieżchni 16 do 25m2 (dopiero jest w planach). Wiadomo że za tą cene nie kupie nautilusów ale napewno kupie dobre kolumny przy których życie stanie sie jeszcze piękniejsze i prostsze. Aha chciałem dodać ze te kolumny będa słuzyly także do normalnego sluchania muzyki na codzien bo słuchanie na monitorach studyjnych troszke męczy:D
Napisano
W takim przypadku to KEFy raczej odpadaja. To takie bardziej subtelne kolumny do jakiegos Jazzu itp. Na 16m2 to te Ikony 7 troche za duze, chyba ze niedlugo bedziesz sie przenosil na te 25m2, wtedy dobrze powinny sie sprawdzic.
Wiec ja do takiej muzyczki wlasnie polecam Ikon 7 lub:
http://www.allegro.pl/item312627940_paradi...raty.html#photo
Ewentualnie JBL Studio L 880 lub 890, ale przy nich Ikoy wypadaja lepiej, sa slodsze i bardziej przejrzyste w brzmieniu. Ale obie te kolumny maja wiele wspolnego.
A i jeszcze zapomnial bym:
http://www.allegro.pl/item313645583_heco_c...gwar_odss_.html
Z tego co wiem niestety dosc suche w brzmieniu icon_confused.gif
Najlepiej to zebys sam sie wybral do jakiegos sklepu i sam posluchal. Odsluch najwazniejszy, bo to co moze mi sie podobac tobie moze wogole nie bedzie.
Napisano
Proponuję zainteresować się kolumnami Firmy A.D.A.M..

Opis
ANF-10 jest dwu-drożnym, ekranowanym pasywnym monitorem, który oferuje wyjątkową klarowność dźwięku oraz wybitne przenoszenie transjentów przy bardzo atrakcyjnej cenie. Łączy on zupełnie nowy, udoskonalony, wstęgowy głośnik wysokotonowy oraz 7" głośnik niskotonowy w stosunkowo małej obudowie z bassreflexem. Chociaż został on zaprojektowany głównie do wykorzystywania w małych i średnich studiach, jednakże może być także z powodzeniem używany we wszelkich zastosowaniach gdzie niezbędny jest mały pasywny monitor - od topowych studiów nagraniowych do profesjonalnego lub domowego odsłuchu.
Dane Techniczne ANF10
2 - drożny pasywny monitor z bassreflexem
Głośnik niskotonowy Ø 180 mm (7"), papier powlekany
Głośnik wysokotonowy A.R.T. zobacz technologia A.R.T.
Pasmo przenoszenia
(+/- 3 dB) 50 Hz - 35 kHz
Moc 60 W (sin), 90 W (muzyczna)
Wejścia Złącza głośnikowe
Wymiary sz. x wys. x gł. 180mm (7") x 330mm (13") x 280mm (11")
Waga 5 kg (22 lbs)
Gwarancja 5 lat

DSC01446.jpg

Napisano
Jak napisalem wyzej KEFy WOGOLE nie sprawdza sie przy takiej muzyce. To bardziej stonowane konstrukcje. Służące do subtelnych odsluchow, subtelenej muzyki. Posluchaj sam, a sie przekonasz. Tylko koniecznie zapewnij se wlasnie jakas konkurencje w postaci np IKONOW. I sluchaj raz tych, a raz tych.