Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam!
Stoję przed trudnym wyborem. Jak w temacie, podpowiedzcie co wybrać? Czy warto dopłacić 300zł do PM 75 czy zostać przy wyborze który padł na PM 7000/7200. Będzie to grało z kolumnami Jamo s718 które zostaną poddane profesjonalnemu tuningowi, jeżeli tuning nie pomoże (chociaż człowiek który zajmuje się tym od kilkunastu lat zapewnia że po tuningu nie będą miały nic wspólnego z s718 poza wyglądem - którym już się zająłem wcześniej, zostały pomalowane ponieważ nie mogłem już patrzeć na te srebro) to wybrałem po odsłuchach Dali 450, ale mniejsza o to. Czekam na odpowiedzi, dość pilna sprawa bo czas mam do poniedziałku, pozdrawiam!
Napisano
To w końcu z jakimi kolumnami będzie grał? Chyba z Jamo, tak? I modyfikowane bedą lepsze niż Dali 450?
Ale w sumie nie wiadomo w jakim stylu będą grały? z jaką sygnaturą dźwiękowa? Chyba, ze wiesz, to napisz.
Bo do konkretnych kolumn trzeba by dobierać wzmacniacz, do ich brzmienia i Twojego gustu, o którym nic nie napisałeś.
W ogóle mało co napisałeś.
Obiektywnie lepszy jest Marantz PM 75 i jeśli masz na to warto dopłacić.
Ale czy to musi być Marantz? Dlaczego akurat wzmacniacz tej firmy?
Napisano
Będzie grał z tuningowanymi Jamo. Jakis czas temu mialem mozliwosc sluchac jednych kolumn na jakims hk, denonie i marantz 7000 (wydawal mi sie najcieplejszy). Muzyka: soul, chillout, rock, progressive house, progressive trance. Lubie cieple brzmienie z duzym basem lecz nie dudniacym srodkiem i gora lecz nie natarczywa i syczaca. Chodzi mi o ogolna harmonie i poukladanie.
Napisano
Chyba zostane przy pm 7000, mniej leciwy to raz. Jak mi juz nie bedzie wystarczal poddam go tuningowi, slyszalem ze wart jest zachodu w tym modelu no i wizualnie jest ladniejszy. Lub sprzedam;)
Napisano
Reekz, czyli pytałeś pro forma, bo i tak już wiedziałeś co wybierzesz? Ponieważ dwie odpowiedzi dostałeś inne niż Twój wybór.
Kurczę, to po co pytać, niepotrzebnie zajmować ludziom czas? icon_rolleyes.gif
Napisano
Wlasnie go widzialem ale ciezko o jego opinie, duzo jest na +, ale tez pisza ze ciezko z doborem kolumn.
Ps. zawsze tego typu wzmacniacze wydawaly mi sie malutkie i ze nadaja sie tylko do cichego sluchania (nie wiem zupelnie dlaczego takie mam wrazenie). Nie bijcie mnie za te pytanie: Zagra to glosno i z wykopem? Czy tylko do delikatnego cichego sluchania?
Ps. przepraszam ze pisze bez koncowek ale cos stalo mi sie z klawiatura i nie ma áé itp.
Napisano
Ja swego czasu miałem naprawdę dużego Marantza PM-62mkII (2x80W/8 omów) a później kupiłem dość małego (płaskiego) jednak z potężnym jak na tę klasę zasilaczem Densena B-100 (2x62W/8 omów). Czy muszę pisać który grał lepiej?
Możesz kupić jakiegoś dużego Marantza, Denona czy Onkyo, ale jak one zagrają w porównaniu do Thule?
Ale nie namawiam, bo ja lubię jak gra muzyka. A nawalanka mnie nie interesuje już od czasów szkoły średniej.
Napisano
oczywiscie tez lubie jak gra muzyka, ale ulubione utwory lubie czasem odwinac:) Ten Denon mial 115w przy 8oh, ale jak to mi kiedys powiedzial pewien meloman, ''Młody człowieku, same waty nie grają'' icon_smile.gif
Napisano
Ale to był mkII icon_wink.gif
A tak poważnie, to wiem, ze słaby. Chodziło mi tu o przykład, który potwierdził niejako w późniejszym wpisie Reekz, że waty nie grają.
I wielkość wzmacniacza też nie gra (nie zawsze).
Napisano
Z tym, że zwykłe spojrzenie na moc i wielkość obudowy może nas zwieść. Specjalnie podałem przykład B-100, który to ma potężny toroid 360VA i kondensatory o pojemności 40 000uF. A wygląda jak grubszy naleśnik.