Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Chciałbym zakupić wkrótce kolumny oraz amplituner do tych kolumn ( w przyszłości rozbudowa kina domowego). Interesuje mnie sprzęt tylko nowy. Pomieszczenie w którym będą stały kolumny to ok 20m2. Na codzień słucham muzyki różnej gatunkowo ze wskazaniem na muzykę elektroniczną ale lubię też posłuchać dobrego wokalu z instrumentami. Sprzęt będzie wykorzystywany w proporcji 30% kino - 70% muzyka. Będę miał na wydanie ok. 4tys. zł na kolumny oraz 2-4tys. na amplituner. Dlatego taki rozstrzał cenowy w przypadku amplitunera, ponieważ nie wiem jak duża będzie różnica w jakości dzwięku miedzy powiedzmy ampli za 2tys. a tym za 4tys. Czy jest to aż tak bardzo zauważalne? Głównym źródłem dzwieku w przyszłości będzie konsola PS4 a będę słuchał zwłaszcza plików w formacie FLAC oraz płyt audio CD. Zaproponujcie mi proszę jakieś dobre połączenie kolumn z ampli w tych kwotach , które opisałem wyżej.
Napisano
Ja tu się nie powinienem, za bardzo wymądrzać, bo w porównaniu do innych to moja wiedza w tematyce audio jest znikoma, lecz podpowiem ci to co nauczyłem się z własnego krótkiego doświadczenia audio. Na początek, po pierwsze radze jeden wzmacniacz kupić do stereo, a z czasem drugi do kina domowego wielokanałowy. Ja tak mam i choć wzmacniacz do kina nowy kosztował ok. 4000zł to w stereo gorzej gra niż wzmacniacz typowo stereofoniczny za 1600. Jeśli dwie kolumny w cenie do 4000 to, odsłuchać w jakimś najbliższym salonie. Może MONITOR AUDIO SILVER RX6. Ale radzę kupować sprzęt używany a lepszej klasy. Myślę że w doborze sprzętu to ci ktoś z forum lepiej doradzi. Konsola do słuchania muzyki i oglądania filmów odpada, powinna dużo gorzej to robić, niż pierwszy lepszy odtwarzacz Blu-ray za 500zł. Ja bym kupił amplituner kina domowego używany wyszy model 2-3letni między 1500 - 2000zł oraz wzmacniacz do stereo też urzywany w cenie pomiędzy 2000 - 3000zł. Za resztę zestaw kolumn 5.0 też używany.
Napisano
Co do amplitunera KD vs wzmacniacza racja, tak samo odtwarzanie muzyki i filmów z PS4. Lepiej kupić bluraya za 500zł ( choć nie koniecznie koreański za 200zł) że nie wspomnę o odtwarzaczu cd używanym za 200zł - inna sprawa to wygoda użytkowania, wkładasz płytę i idzie, bez kombinacji i czekania .
Kolumny to bardzo indywidualna sprawa, można jakąś opisać, że taka, czy siaka, ale nie polecić . Każdy inaczej słyszy, każdy ma inne potrzeby i gust, wielkość pokoju itd.
Kolumny trzeba posłuchać, im bardziej się nad tym pochylisz tym więcej frajdy potem ( choć szukanie bywa frustrujące jak i wybieranie między dobrym i innym dobrym)
Napisano
Tak kolumny trzeba indywidualnie dobrać każde grają inaczej. Co do wzmacniaczy stereo to ci nie doradzam bo sam jestem zielony. Mam amplituner do kina Yamaha Rv-x 1067 kupiłem go używanego pudełko, wszystko jak nówka . Gra w kinie wyśmienicie. Znalazłem na allegro model jeszcze nowszy bardzo zbliżony i śmiało mogę go polecić. Odpowiednik nowego YAMAHA RX-A1030 http://allegro.pl/yamaha-rx-v1073-amplitun...4112805674.html -Ale nie proponować więcej niż 2.000zł. bo w końcu nie jest już produkowany i są już nowsze modele. A za resztę pieniędzy, można kupić wzmacniacz stereo i kolumny. Ciekawy jest też http://allegro.pl/onkyo-tx-nr-905-top-flag...4118413224.html tylko to używany.