Skocz do zawartości

Ampli sieciowe (RN-500, TX-8050, HK3770)

Recommended Posts

Napisano
Witam,
zastanawiam się nad zakupem sieciowego ampitunera stereo i kolumn. Proszę o pomoc w doborze. Pomieszczenie to pokój z kuchnią 20m2 (w załączniku rzut

DSC01446.jpg

).
Zastanawiam się na trzema możliwościami czyli Yamaha, Onkyo i Harman.
1. Czy brzmieniowo będzie się coś w nich różnić "znacznie"? (kolumny albo Jamo s608 lub monitory JBL Studio 230) - mogę kupić w tej samej cenie oba modele, więc jeszcze się zastanawiam czy ma być bardzo głośno i zajmować dużo miejsca czy zaoszczędzić trochę przestrzeni na monitorkach i tak nie małych. Kolumny roztawione na ścianie gdzie jest TV. Moniory przy TV a podłogowe na krańcach ściany. Może któryś z ampli zagra lepiej z jakimiś kolumnami...Proszę o jakieś sugestie
2. Harman posiada bluetooth, do reszty trzeba dokupić. Czyli rozumiem, że bez bluetooth np. z telefonu nie będę mógł puścić bezpośrednio muzyki np. z Youtuba? Czy do czegoś jeszcze bluetooth jest przydatny w ampli...skoro każdy z ampli można połączyć z DLNA
3. Onkyo posiada Spotify - co jest fajną rzeczą, a z tego co czytam HK tylko vtuner. Zależy mi na funkcjach sieciowych więc który z tych ampli będzie sobie radził najlepiej i będzie najbardziej funkcyjny pod względem sterowania z tableta/smartfona.
4. Ponoć do tych urządzeń są przewidziane aplikację do sterowania, ale czy również do wł/wył?

Bardzo dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Napisano
Ad1) Brzmieniowo będzie znacznie inaczej, bo pomijając markę, jamo to kolumny podłogowe, zaś jbl to duże monitory, ale monitory . Jeśli wolisz podłogowe to wybierz chociaż takie z głośnikiem z przodu, bo boczny basowiec z jamo musi mieć z boku wolną przestrzeń, generalnie gra miękkim basikiem trochę nijaką górą. Jbl nawet monitor gra bardziej szybko, trochę twardo konturowo, bardziej dynamicznie. W 20m pokoju wystarczą większe monitory , o dobrej efektywności dB, zagrają nieraz lepiej niż przypadkowe i niedobrane kolumny podłogowe.
Jak lubisz cieplejszy dźwięk możesz wybrać monitory missiona mx2, indiana line nota 260, magnat supreme 200, mission m32i, boston acoustic a26, taga Platinum B-40.

Yamaha, choć dobrze wyposażona i mocna, może grać nieco analitycznie i mocno w górze pasma.
Tak czy inaczej, kolumn nie można nie posłuchać przed kupnem. Każde grają zupełnie inaczej, kupno w ciemno, to jak randka w ciemno można kiepsko trafić icon_lol.gif
Napisano
Dzieki za podzielenie sie wiedza.Sluchalem juz harmana i onkyo (vtuner) na kolumnach studio 280 i studio 230 i duzej roznicy nie wyczulem. Myslalem ze jbl i harman zagraja lepiej bo niby ta sama stajnia, a tu zaskoczenie - dzwiek z onkyo wydawal sie czystszy, bardziej wyrazny. Wyglada tez bardziej solidnie - w harmanie plastikowe przyciski sa malo reprezentatywne, za to podswietlone pokretlo wyglada niezle. Jamo mam przesluchac jutro ale na jakims budzetowym harmanie do KD. Zobaczymy....nie wiem jak z obsluga tych urzadzen. Moze mial ktos okazje dluzej pobawic sie tymi pudelkami. Harman ma chyba tylko vtuner. Onkyo vtuner i stotify. Czy to oznacza ze nie bede potrzebowal bluetooth zeby posluchac dowolnej muzy z neta za pomoca smartphona?
Napisano
Dźwięk harmana może być nieco twardszy, co może być plusem dla nieco miękko w basie grających jamo. Bawiłem się i słuchałem w domu wieży HK mas i ma trochę (jak dla mnie ) nie intuicyjne menu, jak przesiadka np z tel nokia na motorola.
Jak spodoba Ci się jbl mozesz posłuchać dotychczasowego modelu jbl es30, chyba ładniejszy, ciutkę większy, gra pewnie podobnie, a tańszy.
Napisano
-Popatrzalem na twoje propozycje monitorow i taga zwrocila moje zainteresowanie tylko w okolicy nie ma ich gdzie posluchac. Wracajac do jamo - to sa kolumny 6 omowe, a np HK jest na 8 omow. Nie bedzie problemu?
Napisano
Nie sædzė by duży i mocny wzmacnacz HK ktõry to pracuje z dużymi kolumnami( ktõre to w dolnym paśmie schodzą do 3 ohm- poczytaj testy kolumny jakejś w zakladce test) nie poadził sobie z 6 ohm np jamo. Kolumny zwlaszcza więsze, nie mają oprności stałej np.8 ohm tylko zmienną od 3 do 8 ohm w zależności jakie pasmo odtwarzają w danej chwili. Jak masz możliwść posłuchaj kolumn marki ,,monitor audio bx2,, to dobre, spore monitory, a marka zacna i popularna w wielu salonach audio.
Gość marko988
Napisano
Skłaniałbym sie ku Onkyo, spotify jako dodatek to dobra rzecz, zwłaszcza, jeśli znajdziesz go w rozsądnej cenie.
Napisano
sower, odp na 4 pytanie z pierwszego postu. Są aplikacje do androida i apple, Mam taką do swojej yamahy rxv-673 na androidzie. Wiem, że tez jest do systemów pioneera. Aplikacja jak pilot, można wł/wył urządzenie, zmienić stacje na v tunerze, zmienić dźwięk itd.
Co do samego Vtunera, na stronie masz prawie 30tys stacji, ale możesz też dodawać własne lokalizacje, każda stacja która nadaje w sieci może być na Twoim koncie. Są też podcasty.
Dla mnie super rozwiązanie, inne nie sa potrzebne.
Sam planuje sprzedaż swojego amp kina domowego yamahy i zakup wzmacniacza stereo+jednostka strumieniowa (chyba pioneer n50 - też z vtunerem)
A ile planujesz wydać na zestaw?