Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam. Poszukuję pomocy w dziedzinie akustyki. Do rzeczy.. Kształt mojego pokoju jest naprawdę nietypowy icon_eek.gif , co sprawia mi problemy akustyczne od kilku lat. Nie poradzę sobie z tym sam, a próbowałem już wiele razy.
Załączam schemat pomieszczenia.

DSC01446.jpg

Mistrzem painta nie jestem, ale myślę, że pokazałem co trzeba. Szukam jakiegokolwiek optymalnego zestawu, ustawienia itp. Jestem kompletnie zmieszany przez to pomieszczenie i gotowy na poważne zakupy, byle tylko to miało jakiś akustyczny sens. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

P.S.: Nadmieniam, iż jestem zdecydowanie początkujący w sprawach akustyki. icon_rolleyes.gif

Napisano
No, żebyś za dużo napisał to powiedzieć nie można.
Gra Ci tam coś ? czy dopiero planujesz zakupy?
Jaki kłopot z akustyką masz ? a może tylko przewidujesz kłopoty?
Ze względu na powierzchnię i kubaturę należą się tam konkretne kolumny podłogowe i wzmacniacz, który napędzi je sensownie.
Nam się tu należy więcej informacji zdecydowanie, a jakich to znajdziesz wskazówki tu: http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html
Napisano
Faktycznie, jednak podałem mało danych..
To będzie tak:

Na sprzęt mam do wydania około 3000 zł , ale istnieje możliwość szybkiego dozbierania/dokupienia w późniejszym terminie elementów.
Słucham zdecydowanie cięzkiej muzyki, ale nie chciałbym wykluczać całkowicie miękkich brzmień. Aktualnie w pokoju stoi stary Pioneer podpięty pod kompa i 2 kolumny, czego nie używam (czyli można powiedzieć, że nic nie gra).

Całe moje przjęcie sytuacją akustyki wynika z tego, że miałem pod ręką wiele zestawów głośników i kilka rodzajów sprzętu audio, z czego żadna konfiguracja mi nie odpowiadała, czy to stereo, 2.1, 5.1 (generalnie im więcej głośników tym mi trudniej wyobrazić sobie gdzie je umieścić). Ustawienie głośników jest największym problemem. A że z dziedziny akustyki jestem leszczem, to moje warianty przechodziły wszelkie pojęcie icon_rolleyes.gif . Głównie szukam inspiracji co do rozmieszczenia sprzętu w tym szalonym pokoju, a o resztę będę się martwił w drugiej kolejności.. jedyne co to musi być możliwe to podłączenie gramofonu. Tak.
Napisano
To już nieco jasniej icon_smile.gif
Zacznij od przejżenia tej strony http://audiosystem.com.pl/pozycjonowanie/ - pierwszy pogląd na sprawę ustawienia sprzętu.
Najogólniej można powiedzieć, że rozmieszczenie kolumn względem słuchacza powinno tworzyć trójkąt równoboczny niemal i na symetryczne otoczenie kolumn pozwalać (więcej w linku).
Co do brzmienia - niekoniecznie brak satysfakcji wiąże się z kłopotami z akustyką. Napisz więcej o brzmieniu jakiego szukasz, jakie lubisz - wtedy będzie można sugerować sprzęt, który w tę stronę gra. Jeśli do muzyki to zdecydowanie stereo, jeśli gramofon to wzmacniacz z wejściem PHONO albo osobny przedwzmacniacz gramofonowy.
No i sprzęt używany bym sugerował.
Napisano
Porządny artykuł. Zabieram się do analizy.
A w tym czasie postaram się określić brzmienie na jakim mi najbardziej zależy.

youtube.com/watch?v=60volOeEJ7M

Ostre, ciężkie midy, głęboki bas i wbijające w ścianę podbicia icon_wink.gif
Równie bardzo zależy mi na płynnych, pełnych brzmieniach wysokich i średnich (Stairway to Heaven?).
Nie wiem jak to innaczej określić, ale myślę, że kto powinien, ten będzie wiedział o czym mówię icon_rolleyes.gif .