BarD Napisano 8 maja 2014 Napisano 8 maja 2014 Witam. Poszukuję pomocy w dziedzinie akustyki. Do rzeczy.. Kształt mojego pokoju jest naprawdę nietypowy , co sprawia mi problemy akustyczne od kilku lat. Nie poradzę sobie z tym sam, a próbowałem już wiele razy. Załączam schemat pomieszczenia. Mistrzem painta nie jestem, ale myślę, że pokazałem co trzeba. Szukam jakiegokolwiek optymalnego zestawu, ustawienia itp. Jestem kompletnie zmieszany przez to pomieszczenie i gotowy na poważne zakupy, byle tylko to miało jakiś akustyczny sens. Z góry dziękuję za odpowiedzi.P.S.: Nadmieniam, iż jestem zdecydowanie początkujący w sprawach akustyki. Odpisz, cytując
Adamc Napisano 8 maja 2014 Napisano 8 maja 2014 No, żebyś za dużo napisał to powiedzieć nie można.Gra Ci tam coś ? czy dopiero planujesz zakupy?Jaki kłopot z akustyką masz ? a może tylko przewidujesz kłopoty?Ze względu na powierzchnię i kubaturę należą się tam konkretne kolumny podłogowe i wzmacniacz, który napędzi je sensownie.Nam się tu należy więcej informacji zdecydowanie, a jakich to znajdziesz wskazówki tu: http://forum.audio.com.pl/Pierwsze-posty-i...-to-t35663.html Odpisz, cytując
BarD Napisano 8 maja 2014 Autor Napisano 8 maja 2014 Faktycznie, jednak podałem mało danych..To będzie tak:Na sprzęt mam do wydania około 3000 zł , ale istnieje możliwość szybkiego dozbierania/dokupienia w późniejszym terminie elementów.Słucham zdecydowanie cięzkiej muzyki, ale nie chciałbym wykluczać całkowicie miękkich brzmień. Aktualnie w pokoju stoi stary Pioneer podpięty pod kompa i 2 kolumny, czego nie używam (czyli można powiedzieć, że nic nie gra).Całe moje przjęcie sytuacją akustyki wynika z tego, że miałem pod ręką wiele zestawów głośników i kilka rodzajów sprzętu audio, z czego żadna konfiguracja mi nie odpowiadała, czy to stereo, 2.1, 5.1 (generalnie im więcej głośników tym mi trudniej wyobrazić sobie gdzie je umieścić). Ustawienie głośników jest największym problemem. A że z dziedziny akustyki jestem leszczem, to moje warianty przechodziły wszelkie pojęcie . Głównie szukam inspiracji co do rozmieszczenia sprzętu w tym szalonym pokoju, a o resztę będę się martwił w drugiej kolejności.. jedyne co to musi być możliwe to podłączenie gramofonu. Tak. Odpisz, cytując
Adamc Napisano 8 maja 2014 Napisano 8 maja 2014 To już nieco jasniej Zacznij od przejżenia tej strony http://audiosystem.com.pl/pozycjonowanie/ - pierwszy pogląd na sprawę ustawienia sprzętu.Najogólniej można powiedzieć, że rozmieszczenie kolumn względem słuchacza powinno tworzyć trójkąt równoboczny niemal i na symetryczne otoczenie kolumn pozwalać (więcej w linku). Co do brzmienia - niekoniecznie brak satysfakcji wiąże się z kłopotami z akustyką. Napisz więcej o brzmieniu jakiego szukasz, jakie lubisz - wtedy będzie można sugerować sprzęt, który w tę stronę gra. Jeśli do muzyki to zdecydowanie stereo, jeśli gramofon to wzmacniacz z wejściem PHONO albo osobny przedwzmacniacz gramofonowy.No i sprzęt używany bym sugerował. Odpisz, cytując
BarD Napisano 8 maja 2014 Autor Napisano 8 maja 2014 Porządny artykuł. Zabieram się do analizy.A w tym czasie postaram się określić brzmienie na jakim mi najbardziej zależy.youtube.com/watch?v=60volOeEJ7MOstre, ciężkie midy, głęboki bas i wbijające w ścianę podbicia Równie bardzo zależy mi na płynnych, pełnych brzmieniach wysokich i średnich (Stairway to Heaven?).Nie wiem jak to innaczej określić, ale myślę, że kto powinien, ten będzie wiedział o czym mówię . Odpisz, cytując
Recommended Posts