Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Hej Koledzy,

sądzicie, że dobrym pomysłem jest własnoręczne robienie kabli RCA, SPDIF itp ?

wpadł mi własnie do głowy ten pomysł podczas poszukiwań jakiegoś sensownego kabla SPDIF

zastosowałbym ten sam kabel który mam przy kolumnach

czy konstrukcja oryginalnie zarobionych RCA i SPDIF rózni się jakość od własnoręcznej?
Napisano
Też mi jakiś czas temu chodziło po głowie kupno samego kabla, 4 wtyków i zrobienie chinchy samodzielnie. Oczywiście nie chodziło o oszczędność, bo koszt dość podobny, ale frajdę. Przy okazji chciałem dla eksperymentu, wyjąć "centralną żyłę" kabla rca i włożyć np. drucik posrebrzany(na allegro u jubilerów 7 zł metr).
Napisano
Jak coś zrobić po swojemu to niech będzie inaczej niż w sklepie. Skoro kupisz, kabelek o takiej konstrukcji standardowej jak na foto,wyciągniesz rdzeń i wsuniesz posrebrzany drucik od jubilera za 7 zł oczywiście mniejszej średnicy, aby wszedł, będzie pewnie inaczej, niż zwykły ze sklepu. Z tego co czytałem ekran ponoć lutuje się do wtyku tylko z jednej strony, wtyczki wychodzącej z odtwarzacza CD, DVD.

DSC01446.jpg

Napisano
Cześć.

Ostatnio kupiłem używane kabelki Monstera. Pan od którego kupowałem kabelki, był bardzo miły i rozmowny, pogadaliśmy sobie. Opowiadał mi o swoich roszadach z kablami i między innymi wspomniał o swoim koledze, który pożyczał kable od niego, w poszukiwaniu idealnych dla swojego systemu. Ostatecznie postanowił jednak, zrobić kabelki osobiście. I tutaj właśnie okazało się, że zrobił to w właśnie w taki sposób, a w ogóle jest jubilerem.