Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Nie wiem, gdzie zapytać, ale potrzebuję zakupić antenę do tunera radiowego. Czy ktoś ma doświadczenie w doborze anten? Przejrzałem trochę materiałów na temat, ale trudno w ciemno podjąć decyzję.

pozdrawiam,
zrzeda
Napisano
Zawsze najlepiej łapią mi stacje radiowe moje własne antenki. Drucik ok 1metra do 2m , dokręcasz lub lutujesz do środkowego pinu wtyczki antenowej, taki drucik bez ekranu, cienki miedziany np. jedna żyła z cienkiego 0,5mm przewodu głośnikowego. Potem trzeba poeksperymentować zawijając część na np. patyczek, plastikowy kubeczek, lub inny kształt i wyszukać dobre położenie za radiem. Wszystko zależy od nadajnika, siły sygnału itd.
Napisano
W mojej sytuacji, zwykły drucik podłączony do gniazda to będzie trochę za mało. Próbowałem, zdecydowanie za mało. Miałem chwilę, poczytałem trochę o antenach radiowych, przeanalizowałem dane i wyszły mi rzeczy następujące:

- mieszkam pod Warszawą, więc większość stacji będę odbierać z PKiN,
- WSZYSTKIE stacje radiowe nadają z PKiN w polaryzacji pionowej,
- zasadzam się na najsłabiej nadającą stację (RMF Classic) i jeszcze wymagam, żeby nie szumiało i było stereo

Na moim tunerze (Grundig T6), jest tak, że jeżeli ustawię odbiór stereo, i jest JAKIKOLWIEK problem z sygnałem stereo, to dźwięk ZANIKA (jest cisza). W takim przypadku przestawiam na mono i dźwięk jest OK, nie zanika, nie szumi, tylko, że mono...

Tak dla porównania, RMF Classic ma nadajnik o mocy 100W, natomiast nadajnik Radia ZET ma moc 30 kW... Dzięki temu już wiem, dlaczego Radio ZET odbieram na czymkolwiek, nawet bez anteny...

Dziś zakupiłem antenę zewnętrzną Dipol 3/RZ B (z akcesoriami: przewody, gniazda, wtyczki) (http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_dipol_3-rz_b_A0312.htm). Zakupiłem też odpowiednie mocowania, umożliwiające niezależną regulację położenia anteny w trzech płaszczyznach (sprawdziłem, że najlepszy odbiór osiągam ustawiając antenę ok. 15 stopni od pionu (pewnie jakieś odbicia), stąd koncepcja, żeby zastosować mocowanie, pozwalające na regulację w trzech płaszczyznach). Postaram się zamontować wszystko na dniach i zrelacjonuję efekty.

pozdrawiam,
z