Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.

Od jakiegoś czasu poszukuję okazji na amplituner (używany/nieużywany), który umożliwiłby mi odtwarzanie dźwięku 5.1 na domowym sprzęcie.

Korzystam z TV LG z serii smart z wyjściem optycznym na dźwięk oraz starawych już głośników Creative 7.1. (użyję 5 + sub)
Na tą chwilę wszystko podłączone jest w trybie stereo, jednak już czas najwyższy na dźwięk przestrzenny icon_smile.gif

Szukam jakiegoś rozwiązania z wejściem optycznym ponieważ do zestawu będę podłączał także konsolę Xbox.

Ze względu na cenę nie rozglądam się za urządzeniami wyposażonymi w złącza HDMI, gdyż byłby to mój pierwszy amplituner i szczerze mówiąc chciałbym przyoszczędzić.

Nie zależy mi na audiofilskiej jakości, bass nie musi być niebotycznie głęboki byle był czysty gdyż mieszkam w bloku z geriatrią, która zawsze pod ręką ma miotłę do walenia w sufit.
Grunt żeby "fajnie grało", zapewniało dobrą stereofonię, nie trzeszczało i oglądanie np. "Black Hawk Down" sprawiało lekkie ciarki na plecach (mi dużo nie trzeba xD).

Nie mam wielkiego rozeznania w temacie, może są jakieś inne rozwiązania niż amplituner do tego czego potrzebuję.

Czy możecie zaproponować coś co spełniłoby powyższe wymagania i przedstawili orientacyjną wartość sprzętu, tak aby np. na alledrogo nie przepłacać?
Mam jedną ofertę na Amplituner Panasonic SA-HE90 za 300 PLN, warto za taką cenę ten sprzęt nabyć?

Budżet orientacyjny: 200 PLN
Napisano
Najtańszym nowym amplitunerem stereo z optykiem jest onkyo tx8020 i kenwood ra5000, około 1 tys, używanych raczej nie znajdziesz i nie za 200 czy 500 zł.
Amplitunery kina domowego 5.1 są tańsze jako nowe np. Pioneer vsx323 , yamha 375, denon x 500 kupisz już za ok 680zł mają wejścia optyczne, z 4 hdmi, coaxalne, wyjścia na sub i prawdziwe kodeki filmowe , bywają z opcją internetu lub 3D. Owszem czasem trafia się używka pionera yamahy itd z cyfrowymi wejściami , hdmi, ale też bliżej 400-500zł. Oczywiście prawdziwy amplituner kd potrzebuje zestawu prawdziwych kolumn min. 5 , ewentualnie dodatkowo sub, głośniki komputerowe odpadają .
Za 130 zł możesz kupić DAC fiio 3 który zmienia sygnał optyczny z tv na sygnał analogowy RCA( chinch).
Napisano
Jacek,
dziękuję za informacje, teraz wiem czego szukać.

Czy w takim razie np. temu amplitunerowi Panasonic SA-HE90 brakuje czegoś aby podłączyć go według mojego pomysłu?

Stosując DAC fiio 3 uzyskam 5 kanałowy dźwięk? (pytania mogę być niemądre, gdyż dopiero poznaje temat)

Poruszyłeś także kwestię głośników - głośniki komputerowe odpadają ale ze względu na jakość dźwięku czy po prostu nie zagrają?

Dziękuję.
Napisano
Może odpowiem Ci według pytań :
Panasonic SA-HE90, ma wejścia optyczne ale nie ma hdmi, o 3d i innych bajerach w bardziej współczesnych amp kina domowego nie wspominając. Teraz chyba najważniejsze te panasoniki to w zasadzie stare 10-12 letnie technicsy, obawiam się że tam kodeków filmowych nie ma typu dts, thx itd itp jest stareńki "dolby pro- logic" czyli kolokwialnie mówiąc trochę sztuczne efekty kinowe.

Czy połączenie optyczne da 5.1 / 5.0 nie wiem, raczej nie , poczytaj , spytaj. Z tv na 90% taki sygnał nie popłynie.

Komputerowe głośniki z amplitunerem kd, może coś zacharczą, nie wiem co się prędzej spali, amplituner, chyba one .