Bansulan Napisano 18 września 2014 Udostępnij Napisano 18 września 2014 Witajcie, od jakiegoś czasu coś mi się dzieje z lewym głośniku. Co jakiś czas coś trzeszczy w środku, głośnik tak jakby się wyłączał i wydawał tylko ten dziwny dźwięk. Jak zwiększę głośność to czasem to przechodzi. Czy da się to jakoś naprawić? Cały zestaw to SONY MHC-RG440S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 18 września 2014 Udostępnij Napisano 18 września 2014 Trzeszczenie może mieć tak różne przyczyny, że trudno (tym bardziej zdalnie) przewidzieć co.Sprawdzałeś poprawność połączeń? Poruszaj kablami na całej długości i posłuchaj, czy zjawisko się nasila albo ustępuje? Nie ma żadnego zniekształcenia na głośnikach, nic się nie odkleja itp?Jeśli da się zajrzeć do środka kolumny, to zobacz, czy wszystko wygląda solidnie, jakiś kabelek się nie ikruszył, nic nie dotyka głośnika od środka itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 18 września 2014 Udostępnij Napisano 18 września 2014 A zamieniałeś głośniki stronami ? Może to nie wina kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bansulan Napisano 19 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2014 Wielkie dzięki za pomoc w diagnozie problemu. Okazało się że coś nie łączyło przy wieży (kable od kolumn są bardzo cienkie). Wystarczyło że wziąłem grubszy kabel i skręciłem go ze starym i podłączyłem do wieży. Wszystko teraz gra jak powinno, jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 19 września 2014 Udostępnij Napisano 19 września 2014 Nie skręcaj kabli. To rozwiązanie tymczasowe. Kup parę lepszych jakościowo kabli. Może nawet odczujesz poprawę brzmienia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 września 2014 Udostępnij Napisano 20 września 2014 Dokładnie, pewnie masz takie niteczki, więc kup chociaż 2x1.5, lub 2x2.5 mm. Tylko sprawdź wcześniej, czy taki grubszy kabel wciśniesz w terminale. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bansulan Napisano 20 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2014 No właśnie przez to że są to takie niteczki coś mi nie łączyło. Wiecie może jak te kolumny otworzyć? Nie widać żadnych śrub, wygląda jakby to było poklejone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 września 2014 Udostępnij Napisano 20 września 2014 A dlaczego chcesz je otwierać ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 20 września 2014 Udostępnij Napisano 20 września 2014 No właśnie? Teraz już chyba nie potrzeba? Chyba, że kabel głośnikowy masz przymocowany do kolumny na stałe, wchodzi on do wnętrza kolumny. Jeśli są tam zaciski głośnikowe, to po prostu podepnij do nich lepszy kabel i tyle. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bansulan Napisano 20 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2014 Sęk w tym że kabel wchodzi do środka kolumny. Chyba musiałbym cały kabel wymienić żeby to cokolwiek dało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 20 września 2014 Udostępnij Napisano 20 września 2014 A mógłbyś wkleić tu zdjęcia przodu i tyłu kolumny? Jeśli można, to zdejmij maskownicę z głośników, by było je widać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bansulan Napisano 20 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2014 http://imgur.com/QVxXnmqhttp://imgur.com/Yu7lFBPZdjęcia kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 20 września 2014 Udostępnij Napisano 20 września 2014 No masz śruby na pzrednim panelu. Trzeba je odkręcić i zobaczyć gdzie dochodzi kabel. Albo go odlutować albo wyciągnąć wsuwki i zamontować w podobny sposób nowy, lepszy. Pewnie trzeba będzie trochę rozwiercić obudowę z tyłu, by grubszy kabel przeszedł. Może wystarczy pilnikiem przejechać, takim igłowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bansulan Napisano 20 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2014 Zapomniałem dopisać że to są atrapy śrub. Głośniki udało mi się rozebrać, zwykłe kołki plastikowe.http://imgur.com/c6Ot9DJhttp://imgur.com/cfTvDpsTeraz tylko pozbyć się starych kabelków i przylutować nowe. Po weekendzie dam znać co i jak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 20 września 2014 Udostępnij Napisano 20 września 2014 No to super. Przy okazji jak dasz radę wymień wszystkie kable wewnątrz na lepsze. Powodzenia. Oczywiście daj znać co i jak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 21 września 2014 Udostępnij Napisano 21 września 2014 Ja też wymieniłbym resztę okablowania w środku. Wiadomo, że sprzęt nie jest wysokich lotów, ale jak już i tak masz wszystko rozłożone, to czemu nie. Tylko nie pomyl się w połączeniach. W razie czego, to możesz sobie to jakoś opisać, oznaczyć, albo najlepiej to pstryknij parę fotek, tak aby później mieć jasność co i jak powinno i było połączone. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bansulan Napisano 26 września 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2014 Wszystko już polutowałem i nie słychać trzeszczenia. Może nie odczułem rażącej różnicy ale jest zamierzony efekt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 26 września 2014 Udostępnij Napisano 26 września 2014 No nie można się było spodziewać, że kolumny zagrają inaczej, ale przynajmniej masz pewność, że wszystko jest w porządku.Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts