bandzior85 Napisano 15 października 2014 Udostępnij Napisano 15 października 2014 Witam po długiej przerwie Udało mi się kupić pierwszy w życiu gramofon. Jest to Rotel RP-300.Nie mając nigdy w życiu do czynienienia z gramofonami sądzę, że kupiłem w miarę fajny model, tym bardziej, że koszkował mnie około 140złZ racji, że kompletnie się na tym nie znam nie wiem jak prawidłowo załozyć pasek by napędzał talerz.Zakładając tak jak na pierwszym foto talerz się nie obraca.Ma być założony inaczej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 października 2014 Udostępnij Napisano 15 października 2014 Cześć.Ale jak wygląda spód talerza ? Ten pasek jest odpowiedni do tego modelu ? Kupiłeś razem z nim ?Musisz założyć na silnik i jednocześnie na talerz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 15 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2014 już zakumałem jak założyćwszystko śmiga aż miłodzieki zieluwidżeby nie zakładać nowego tematu doradźcie odnośnie wymiany igły lub też całej wkładkiaktualnie jest taka http://www.stylusplus.co.uk/rotel-2-rc-4-stylus-5428-p.aspnie znam się na igłach ale z tego co wiem igły o szlifie sferycznym nie za dobrze grająnie chciałbym też wydać za dużo po czeka mnie jeszcze zakup przedwzmacniacza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 października 2014 Udostępnij Napisano 15 października 2014 No to fajnie, ze już działa. Zapewne trzeba było nałożyć pasek przez otwory w talerzu ?No ale najważniejsze, że działa. Co do wkładki, to tutaj nie pomogę za wiele, gdyż sam gram na przeciętnym Ortofonie i od jakiegoś czasu noszę sie ze zmianą wkładki na lepszą. No ale czego to jeszcze nie ma w planach... A czasu brakuje, a i hajs zawsze znajduje zakwaterowanie, jednak niekoniecznie tam, gdzie bym chciał .Jeżeli igła jeszcze jest w stanie pożyć trochę, to nie musisz jej akurat teraz wymieniać. No chyba, że masz ostre parcie na lepsza wkładkę, to czemu nie.No i dodatkowo osobne pre. Twój wzmacniacz nie ma wbudowanego Phono, szkoda, kolejny wydatek. Tutaj wybór spory, wszystko w zależności od budżetu i wymagań. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 15 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2014 Cytat Zapewne trzeba było nałożyć pasek przez otwory w talerzu ? własnie takprzedwzmacniacz niestety muszę kupić,rozważam: Pro-Jet Phono MM, NAD PP2 lub Vincent PHO-111 który polecacie?to może żeby nie bulić od razu na wkładkę kupić chociaż samą igłe? jak dopasowac igłe do wkładki?sugerować się tym? "Original Cartridge No: MT-22" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 15 października 2014 Udostępnij Napisano 15 października 2014 Cytat sugerować się tym? "Original Cartridge No: MT-22" Tak, tylko nie wiem czy dostępne są oryginalne igły, bardziej raczej zamienniki (typu stylus czy coś takiego) a i tych cena może oscylować w 50% kwoty wydanej na gramofon.A jednak znalazłem taniej:http://north.pl/karta/dsst-40-igla-gramofo...35-UU-0035.htmlDopytaj czy będzie pasowała. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 października 2014 Udostępnij Napisano 15 października 2014 Pytanie, czy to co masz obecnie wymaga wymiany natychmiastowej ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 15 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 października 2014 nie wiem, nie znam sięsądzę jednak, że to co mam jest już dość leciwe Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 15 października 2014 Udostępnij Napisano 15 października 2014 Taki chłopski sposób - obejrzyj igłę pod jakąś lupą czy stożek jest równomierny, nie posiada jakiś wżerów, czegoś co niepokoiłoby Cię. Ale jeśli gra i jesteś zadowolony to ...przemyśl temat. Z drugiej strony 40zł to nie majątek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 15 października 2014 Udostępnij Napisano 15 października 2014 No właśnie, a jak wrażenia odsłuchowe ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandzior85 Napisano 16 października 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 października 2014 żadne bo nie mam przedwzmacniacza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 16 października 2014 Udostępnij Napisano 16 października 2014 Szkoda, bo jakiś miesiąc temu sprzedałem swój przedwzmacniacz za marne grosze. Nie był to jakiś wypas, ale spełniał swoja funkcję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts