ania_woj Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Witam,niedawno w "spadku" dostałam 2 gramofony i zestaw płyt winylowych. Niestety sprzęt nie działa, trzeba przyznać, że jest wiekowy. Jestem dużą entuzjastką słuchania winyli, ponieważ się wychowałam przy trzaskach płyt, ale i kompletnym laikiem w tej dziedzinie i nie wiem od czego zacząć. Chciałabym żeby ktoś kto jest w temacie wprowadził mnie i pomógł skompletować sprzęt żeby pięknie brzmiał Chcę przeznaczyć około 1500 zł na to, czyli kupno gramofonu, jakiegoś wzmacniacza i głośników. Jest to w ogóle możliwe przy takim budżecie? I czy jest możliwość żeby to połączyć z odtwarzaczem płyt CD?Wiem, że już jest dużo takich tematów na forum, ale ja naprawdę potrzebuję wiedzy elementarnej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Cześć.A jakie gramofony dostałaś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 20 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Unitrę WG 209 "Artur" i Grundic ale nie wiem co to za model, jest napisane że jest w automatczny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Atrur to prosty gramofon, ale ciekaw jestem co to za Grundig ? Nie ma z tylu nalepki/tabliczki z modelem ? A co z nim jest nie tak ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 20 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Artur chodzi, tzn płyta się kręci, ale jak podłączyłam głośniki to nic się nie wydarzyło. A do Grundiga nie mam żadnych kabli, żadnego zasilacza. naklejka z tyłu jest w połowie zdrapana a resztkę widać na zdjęciu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Cytat Artur chodzi, tzn płyta się kręci, ale jak podłączyłam głośniki to nic się nie wydarzyło. A do Grundiga nie mam żadnych kabli, żadnego zasilacza. naklejka z tyłu jest w połowie zdrapana a resztkę widać na zdjęciu wydaje mi się że jest to gramofon FINE ARTS BY GRUNDIG TT1. napisz w jakim są te gramofony stanie i co dokładnie nie działa. Czy w ogóle możesz je załączyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Tak, to ten. Możesz jeszcze wrzucić zdjęcie całego gramofonu ? Jest wkładka, igła ? Jaki jest stan ? To niezły gramofon, trzeba tylko dokupić zasilacz jsk nie masz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Zgadza się to dobry gramofon a z Twojej dwójki na pewno lepszy. Co do wkładki to i tak trzeba będzie wymienić na nową. Proble jedynie upatruje w kupieniu zasilacza do niego. Oryginalnego to raczej się nie dostanie bo jak ktoś sprzedaje to w komplecie z gramkiem. Chyba, że bedziesz miała trafny strzał i gdzieś znajdziesz Jak nie trzeba będzie poszukać innego zasilacza bo warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 20 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 marca 2015 wizualnie dobrze się prezentują oba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Faktycznie oby dwa gramofony wyglądają zacnie. Widać że ktoś o nie dbał. W grundigu widzę wkładkę Dual DN251e. Nie wymieniałbym jej. Trzeba tylko jakoś szybko zorganizować zasilacz bo to jest jedeyny problem że nie działa. Popytaj w domu może ktoś wie co się z nim stało. Czuje, że bedziesz zadowolona widząc tylko vinyli do słuchania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 tutaj masz namiary na kogoś kto sprzedawał Twojego Grundiga. Zadzwoń może coś Ci poradzi w sprawie zasilacza.MG-audioMarcin Grygorowicz65-945 Zielona Góraul. Kraljevska 44/3telefon 669211507 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 20 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 marca 2015 no właśnie o to chodzi, płyt by się posłuchało, ale nie ma na czym wykonałam szybki telefon i zasilacz się znalazł: TATAREK 6SW 1,5/12 V.Podłączyłam go, lampka się świeciła, ale gramofon ani drgnął, nic się nie wydarzyło. Znacie może jakiś serwis gramofonów w okolicy Wrocławia? Bo nic nie mogę znaleźć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Sprobuj wlaczyc gramofon do sieci. Pozniej wlaczyc przycisk start i poruszaj talerzem w prawa strone. Jak gramek nie byl dluzszy czas uzywany moze cos sie zastalo i wystarczy rozruszac. Co do servisow sprzetu to zadzwon do Wrocku do salonu Fusic. Chlopaki sa ogarnieci i na pewno podadza Ci jakies namiary. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 To jest napęd bezpośredni czy paskowy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 TT1 jest o napedzie paskowym i calkiem mozliwe ze trzeba bedzie wymienic pasek na nowy. To moze byc powod ze talerz nie rusza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Oczywiście że tak. A podnieś talerz i sprawdź czy jest tam pasek, może spadł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 20 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Niestety nic to nie dało, ale zadzwoniłam i polecili mi serwis. Zobaczę co da się z nim zrobić. Dziękuje za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Tylko skoncentruj się na uruchomieniu TT1. Nie zawracaj sobie głowy Unitrą. Z wyglądu może i jest OK ale nosi miano "niszczyciela vinyli" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 20 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 marca 2015 o kurczę, to rzeczywiście nie ma co sobie nim głowy zawracać. Teraz się przypatrzyłam i wydaje się jakby pasek był za luźny, bo to co ma go napędzać (jakkolwiek się to nazywa ) kręci się. Ale dźwignia co ma poruszać ramieniem też jest chyba zepsuta bo nic się nie dzieje jak nią poruszam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania_woj Napisano 20 marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 marca 2015 przepraszam za składnie w tych zdaniach, ale nie potrafię inaczej opisać tego co tu widzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 Widocznie pasek jest za luźny i spada po uruchomieniu silnika. Trzeba wymienić na nowy na bank. To pierwszy krok. Jeżeli silniczek się kręci to dobry znak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 czyli raczej to sprawa paska. musisz go wymienić na nowy i zobaczyć co się dzieje. sam posiadam gramofon o napedzie paskowym i wiem że nie może mieć żadnych luzów ani być w żaden sposób zniszczony. co do dźwigni ramienia musisz ją skierować do dołu i lekko docisnąć (TYLKO OSTROŻNIE!!!) i tak samo powtórzyć na górze. zrób tak parę razy do póki ramie nie zacznie opadać. poprostu smar który jest w środku tak jabky "zastygł" i trzeba to rozruszać. miałem to samo w swoim ramieniu SME. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 20 marca 2015 Udostępnij Napisano 20 marca 2015 W sumie nie wiadomo jak długo gramofony stały nieużywane. Watro byłoby przesmarować mechanikę. Bez nowego paska niewiele da się ustalić, bo ani nie sprawdzisz czy pracuje poprawnie, ani nie sprawdzisz poprawności działania automatyki. Napisz do Wamat na Allegro, oni powinni mieć taki pasek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Cytat o kurczę, to rzeczywiście nie ma co sobie nim głowy zawracać. Teraz się przypatrzyłam i wydaje się jakby pasek był za luźny, bo to co ma go napędzać (jakkolwiek się to nazywa ) kręci się. A doprecyzuj jeszcze: jak zdejmiesz ten metalowy talerz to widać silniczek z paskiem naciągniętym na mniejszy plastikowy talerzyk i po włączeniu silniczek kręci a talerzyk stoi?Co do Artura to szkoda płyt. Gramofon ten zasłużył sobie na swoje miano dzięki dużemu naciskowi igły na płytę, z tego co pamiętam to 10g Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zieluwid Napisano 22 marca 2015 Udostępnij Napisano 22 marca 2015 Pasek za luźny, silniczek pracuje. Bez nowego paska trudno będzie stwierdzić co dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts