Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, opowiem moją historię icon_wink.gif Mój Tata dawno temu kupił głośniki B&W 601 s1. Ich dźwięk bardzo mi się podobał i ostatnio podczas odwiedzin kolejny raz zachwyciłem się ich brzmieniem a dokładniej wysokimi tonami. Do ideału brakuje im więcej basu, dodatkowo mam większy pokój. Myslałem o głośnikach B&W 602, które pojawiają się na allegro w okolicy ceny 1000zł. Mój wzmacniacz to Denon PMA 710 AE. Co myślicie o moim pomyśle? Czy może macie inne propozycje sprzętowe? Szykuje się na zakup w maju i mam możliwość czekania na dobrą okazję. BArdzo proszę o pomoc i pozdrawiam.
Napisano
Po zapoznaniu się z zasadami forum chciał bym dopisać:

lubię raczej ciepłe brzmienie
głośniki stoją naprzeciw kanapy 3,5m ode mnie,
rozstawione na 2 m
pokój ma powierzchnie 24m plus połączony korytarz 8m
korytarz jest za głośnikami a one same stoją na szerszej ścianie. Dodaje w załączniku przybliżony rysunek pokoju.

DSC01446.jpg

Napisano
A nie dałoby się kolumn postawić przy krótszej ścianie? Jeśli nie, będziesz musiał prawą w pobliżu kolumn i miejsca pierwszych odbić dźwięku dość mocno wytłumić.
Czy kolumny będą odsunięte od tylnej ściany na choć kilkadziesiąt (ile?) centymetrów?
Kanapa też nie powinna wówczas stać pod samą tylną ścianą. A jeśli musi, to dobzre byłoby dać na nią (za głowę) także jakieś ustroje pochłaniające, lub pochłaniająco-rozpraszające.
Jeśli rozstaw ma być 2 m a Ty będziesz siedział 3,5 metra od bazy stereo, to trochę za daleko. I tu jest szansa by wysunąć kolumny trochę do przodu a sofę też odsunąć od ściany. Za nią możesz wówczas postawić otwartą półkę z książkami i płytami.

Jeśli masz już wzmacniacz Denona, to nie ma co się zastanawiać nad tym tematem. Ogólnie B&W były kiedyś u jednego dystrybutora razem z Denonem i tak często bywały łączone. Ja bym wolał jakiś pełniej grający wzmacniacz, ale ten nie jest zły.
Z czym 601 grają u Twojego taty (wzmacniacz, CD, kable)? To może być bardzo pomocne.

Jeśli lubisz kolmny tej firmy, to możesz pomyśleć o takich http://allegro.pl/kolumny-bw-dm-602-5s2-2s...5223411023.html
Albo takie już nieco vintageowe, ale ciekawiej grające niż powyższe http://allegro.pl/bw-dm-7-mk-ii-i5201744358.html
Ale pewnie warto też zastanowić się nad innymi. Jak choćby nad tymi AA http://allegro.pl/kolumny-audio-academy-ph...5189412455.html Zastanawiam się, czy z Denonem nie będzie za jasno, ale jeśli chcesz podłączyć do nich B&W... .

Czy Twój Denon napędzał 601 Twojego taty? Podobało Ci się? Jeśli nie słyszałeś takiego zestawienia, to koniecznie spróbuj, będziesz
wiedział jeszcze więcej i my też.