Alan Napisano 3 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 3 kwietnia 2008 Odwiedzilem sklepy w trojmiescie i poszperalem po sieci i mam dylemat co kupic. Prosze o opinie cena do jakosci. Przede wszystkim interesuje mnie odsluch muzyki - generalnie mocna elektornika i muzyka nowoczesna, ale mozna rzec ze wszystkiego po trochu Pomieszczenie odsluchowe to mniej wiecej 4,5x3,5 m2. Fronty zamierzam powiesic na jakis uchytach ktorych w sumie jak na lekarstwo dla wagi 8/10 kg z dobrym systemem mocowania. Amplituner bedzie polaczony z komputerem (Audigy4). Zrodlo muzyki i filmow - plyty cd, mp3, DVD, tv (wszystko z PC).Dla informacji podam ze przesiadlem sie z zestawu 5.1 Logitech Z-5500. Mialo to kolokwialnie mowiac wygar grania ale producent nie dopracowal tego produktu - tu odsylam do wszelkich recenzji i opini o problemach jakie ten zestaw potrafi czynic. Co do jakosci to mozna powiedziec ze ma to moc jak na takie satelity byla imponujaca ale oczekuje bardziej szlachetnego zrownowazonego brzmienia. W zestawie tym dokuczal mi przede wszystkim malo precyzyjny i potrafiacy nienadazyc przy dynamicznym i obfitym basie subwofer. Generalnie typowy zestaw kina domowego ale do muzyki nie za bardzo.Z poczatku mimo iz celuje raczej w nowy sprzet zastanawialem sie nad zakupem z drugiej reki Tannoy M2 na przod i M1 na tyl ale z racji ze mimo ze mozna trafic na zadbane egzemplarze to glosniki te czesto maja kika lat i cholera wie co z nimi w srodku i w jakim stanie jest zawieszenie itd. W dodatku spotkalem sie z opiniami ze maja one miekkie brzmienie i nie radza sobie z muzyka z duza iloscia basu.No i pytanie czy procz wisni i czerni (wraz odmina grafitowego frontu) jest moze jaks jasna okleina?Pozniej przez chwile bylem prawie zdecydowany na Tannoy Fusion 2 (w cenie ~800,-) na przod i F1 na tyl, ale Tannoy ponoc obecnie budzetowki juz nie robi na poziomie wiec sie wstrzymalem.Kluczowy jest frony wiec przez chwile zastanawialem sie nad:KEF Q 1 1199,-CELESTION 1139,-CERVINVEGA 1198,- ale cena powyzej 1000 przekresla te glosniki, czesto takze okleina bo bedzie to stalo w pokoju gdzie sa mebelki z jasnej sosny wiec wchodz w rachube buk, jablon albo klasyczny czarny.Chce zestawic kolumny z Onkyo SR505E (moge kupic za 1050,- i chwali sie ten produkt za wykonanie, mozliwosci stereo i KD) lub Denon AVR 1508 lub Panasonic SA-XR55 (pracujacy w klasie D). Tu pytanie ktory wybrac w tej cenie? Zasadniczo na dana chwile nie wykorzystam zlacz HDMI itp. wynalazkow ktore sa w najnowszym sprzecie ale jakos nie widze znaczaco tanszych, starszch amplitunerkow ktore by mialy dobra opinie...W tej chwili moim kandydatem nr 1 jest JBL ES 30 (moge kupic za 730,-). Mialem przyjemnosc odsluchu wraz z jakims amplitunerkiem Harman Kardon w MM ale pomieszczenie odsluchowe bylo dosc sporawe i otwarte po bokach wiec trudno o jednoznaczna opinie. Bazujac na tym co sie naczytalem w sieci - nie bylo tego jednak za duzzo wiec licze ze ktos sie jeszcze wypowie, to glosnik ma ten mieszane opinie podobnie jak jego starszy brat E 30. Wiem ze pod czyste KD bylby OK ale jak poradzi sobie z muzyka przy ew. wspomaganiu przez tyl i subwofer?Przegladajac siec i rozne fora sugerowano jeszcze takie kolumienki w podobnych watkach:http://allegro.pl/item332743620_mission_m3...ubin_korzystn...http://allegro.pl/item332814671_dali_conce...f_vat_sklep_b...http://allegro.pl/item332835088_wharfedale...aragon_sklep_... Prosze o sugestie na temat sprzetu. Chce sie zmiescic w ~1800 PLN za glosniki frontowe i amplituner badz w podobnej cenie za uzywki, najlepiej juz wtedy z surroundem.Jak ktos cos moze jeszcze wspomniec o kabelkach to bedzie milo...Umiescilem ten watek w dziale KD ale mam nadzieje ze znawcy stereo tez sie wypowiedza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phil Napisano 7 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 7 kwietnia 2008 Amplituner Denon/Onkyo, głośniki Tannoy - jeśli możesz trafić w dobrej kondycji to się nie ma nad czym zastanaiwać. Zawsze się znajdą jacyć malkontenci, którym coś (miękko grają) nie pasuje, ale te kolumny to klasa - mimo upływu lat. Kabelkami sobie głowy na razie nie zawracaj, jak dobierzesz dobry amplituner i kolumny to zagra OK, na końcu dla jeszcze lepszego samopoczucia możesz sobie sprawić jakieś przewodziki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alan Napisano 11 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2008 philKupilem Tannoy M1, w idealnym stanie jeszcze z gwarancja ze sklepu z drugiej reki. Nie jestem audiofilem ale dostrzegam teraz roznice jaka potrafi istniec glosnikami jesli chodzi o ilosc detali w roznych pasmach. Dotychczas wszystkie glosniki czy zestawy graly lepiej czy gorzej ale zazwyczaj sprawa rozbijala sie o ilosc basu czy wysokich a tutaj naprawde srednica jest najbardziej zauwazalna no i w dodatku jak na takie pudelka to basu tez jest troszke (18m2) i choc dla mnie to za malo to i tak polecam te glosniki kazdemu W tej chwili ppomecze te tannoyki na frontach i porownam jak onkyo 505 ktore zamowilem zagra w porownaniu z yamha rx-v357 mojego kolegi a pozniej kupie prawdpodobnie DC2 a Tannoy M1 pojda do tylu i czasem jak zajdzie potrzeba wlacze sobie stereo x2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2008 Gratuluję wyboru.O M1 słyszałem wiele dobrego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 14 maja 2008 Udostępnij Napisano 14 maja 2008 Cytat philKupilem Tannoy M1, w idealnym stanie jeszcze z gwarancja ze sklepu z drugiej reki. Nie jestem audiofilem ale dostrzegam teraz roznice jaka potrafi istniec glosnikami jesli chodzi o ilosc detali w roznych pasmach. Dotychczas wszystkie glosniki czy zestawy graly lepiej czy gorzej ale zazwyczaj sprawa rozbijala sie o ilosc basu czy wysokich a tutaj naprawde srednica jest najbardziej zauwazalna no i w dodatku jak na takie pudelka to basu tez jest troszke (18m2) i choc dla mnie to za malo to i tak polecam te glosniki kazdemu W tej chwili ppomecze te tannoyki na frontach i porownam jak onkyo 505 ktore zamowilem zagra w porownaniu z yamha rx-v357 mojego kolegi a pozniej kupie prawdpodobnie DC2 a Tannoy M1 pojda do tylu i czasem jak zajdzie potrzeba wlacze sobie stereo x2 I jak tam porównanie ONKYO 505 kontra Yamaha RX-V357 ? Jest spora różnica ? Jak z basem, stereofonią ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dargo Napisano 13 lipca 2008 Udostępnij Napisano 13 lipca 2008 Mogę polecić z czystym sumieniem celestiony F28, z moim onkyo txds575 grają naprawdę dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts