Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam

Posiadam głośniki Harman Kardon Soundstick III 2.1 , na Macbooku pro retina mojego Taty grają cudownie, piękne mocne basowo brzmienie już przy 30% głośnośći, przy poziomie maksimum aż wbija w fotel, nie ma żadnych trzasków itp.
Ostatnio postanowiłem się zakupić PC, posiadam płytę główną z dzwiękiem Realtec ALC 1150 ( karta dzwiękowa z tym układem podobno nie odbiega za bardzo Creative Audigy i Asus Xonar D1). Po podłączeniu do niej głośników doznałem szoku, jakbym posiadał głośniki Manty za 59 zł, owszem jest głośno jednak nie ma tej głębi basów i czystośći wokalu, przy 60% głośniki już trzeszczą.
Wiem , że OSX jest lepiej zoptymalizowany pod muzykę niżeli Windows.
Może powinienem dodać jakieś wtyczki do Aimpa lub Itunes ?
Czytałem trochę o Asio4All oraz DFX Audio Enchancer , warto to zakupić ?
KArta dzwiękowa w Macbooku to przecież integra niby nic specjalnego a jednak kolosalna różnica.
Dzwięk taki jak miałem w rmbp w zupełnośći mi wystarcza.
Posiadam jeszcze starą5 letnią kartę Soundblaster audigy SE 5.1 jednak chyba nie warto tracić czasu na jej podłączanie.

Proszę was o pomoc , co jest przyczyną takiego ogromnego spadku jakośći dzwięku ?

myślałem też nad Audiotrak Prodigy 7.1e X-Fi Audio jednak do moich głośników jest sens kupować karte za ponad 300zł ?

Pozdrawiam
Napisano
Kolego po pierwsze jaki Windows ? Bo to ma znaczenie ...
Po drugie ASIO4All jest darmowe, więc nie wiem co Ty chcesz kupować, a do twoich potrzeb na pewno wystarczy.
I po trzecie, skoro masz SB Audigy to ją podepnij i sprawdź jaka jest różnica.

Ja w swojej płycie głównej mam zintegrowanego Realteca o mega parametrach i SB Audigy, którą używam do pomiarów i SB jest lepszy od Realteca pod każdym względem.
Tak więc bierz się do testowania i daj znać co z tego wyszło icon_wink.gif