Skocz do zawartości

Prosty wzmacniacz zamiast Yamaha Pianocraft (RX-E810)

Recommended Posts

Napisano
Mam dwa komputery podłączone do wzmacniacza z zestawu Yamaha Pianocraft. Niestety - wzmacniacz przestał działać - nie włącza się. Jest dawno po gwarancji, więc nei szukam nawet serwisu.

Pytanie - co kupić? Nie potrzebuję żadnych super feature'ów - mam dwa głośniki od tej yamahy, 6 omowe, stereo, i nic więcej mi do szczęścia nie jest potrzebne. Pilot opcjonalny, subwoofer niepotrzebny.

Co do budżetu - "nowa" taka yamaha kosztuje na allegro koło 400 pln, więc wolałbym więcej nie wydawać.
Napisano
Myślę, że naprawić będzie o wiele taniej. Zanieś do jakiegoś serwisu RTV, nie musi być to serwis Yamahy (bo pewnie policzyliby drożej). Zapytaj ile to mogłoby kosztować. Ew. przejrzą i dadzą Ci znać, czy opłaca się naprawiać. Może to nic poważnego i wydasz 50 - 100 zł.
Napisano
Zobaczę, jutro pojedzie do serwisu, ale chciałem wiedzieć jakie mam opcje. Najbardziej mnie zastanawia "omowość" - większość sprzętów które widze jest na 4 lub 8 omów, a ta yamaha na 6. nie wiem co dokładnie to oznacza (tzn. wiem, że omy to opór, ale nie wiem jak to się ma do sprzętu audio).
Napisano
Pokrótce w wielkim uproszczeniu. Kolumny muszą mieć tyle samo lub więcej omów niż jest w opisie ile może obsłużyć wzmacniacz. Jeśli kolumny są np. 4 omowe a wzmacniacz przyjmuje tylko impedancję 8 omów i większą, to takimi kolumnami można uszkodzić wzmacniacz.