Ralas Napisano 16 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2015 Szanowni forumowicze,witam serdecznie, jestem tutaj nowy i zakładam ten temat by posilić się poradą. Planuję stopniowo kupować poszczególne elementy zestawu stereo, gdyż na zakup wszystkiego razem niestety mnie chwilowo nie stać Nie ukrywam, że jestem dość dużym fanem marki Yamaha, miałem do czynienia z tą firmą już kilkukrotnie i to tej marki sprzęt chciałbym kupić, jednak jak najbardziej jestem otwarty na propozycje innych firm.Zestaw ma służyć do słuchania muzyki, w przewadze Rap i muzyka klubowa, rzadziej Jazz czy Rock.Pokój ok. 20m2, kwadratowy.Kolumny:Jak widać w temacie, jestem już zdecydowany cd. kolumn, wcześniej myślałem o Bowers & Wilkins 686 S2 jednak dość skutecznie odstrasza mnie cena i znalazłem troszkę tańszą propozycję.Wzmacniacz:Cały czas zastanawiam się nad tym czy kupować amplituner, np. Yamaha R-S700 czy Yamaha A-S501 i tuner dokupić w przyszłości, bowiem radio to nie jest w tym momencie to na czym najbardziej mi zależy.Odtwarzacz:Yamaha CD-S300, tutaj dość dużego problemu nie miałem, uważam, że cena uczciwa jak na możliwości. Brakuje mi jedynie FLAC, jednak odtwarzacze z FLAC często nie mają portu USB co w moich oczach je dyskwalifikuje na starcie.Subwoofer:Jak uważacie, czy 'subka' również wypada kupić? Do tej pory zawsze korzystałem z zestawów 2.1, więc na końcu planuję mój zestaw wzbogacić o Yamaha YST-FSW050, jednak tutaj jestem dość zielony, nie wiem czy dobrze wybrałem, nie znam kryteriów przy zakupie subwoofera.Będę wdzięczny za każdą poświęconą chwilę, sugestię czy poradę.Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 16 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 16 sierpnia 2015 Ja odradzałem jednemu z kolegów takie zestawienie, ale wiem że są entuzjaści takowego.Zależy co kto potrzebuje, jaki ma słuch, jakie ma preferencje brzmieniowe.Dla jasności. Fanem Yamahy nie jestem, bo cenie wzmacniacze inaczej grające. Może nawet mniej efektownie ale za to bardziej barwnie z ładnym nasyceniem średnicy.Kolumny Monitor Audio nawet lubię, są dość uniwersalne.Dwie podstawowe rady jakie Ci dam, to:Umów się w salonie albo salonach i pojedź, posłuchaj jak gra Yamaha z Monitor Audio. Będziesz wiedział, czy taka prezentacja Ci się spodoba. Posłuchaj oczywiście ze 2 - 3 innych wzmacniaczy i kilku par różnie grających kolumn.Oczywiście wszystko na kilku tych samych fragmentach różnorodnych instrumentalnie nagrań.Jeśli będziesz słuchał muzyki w stereo nie kupuj subwoofera. Nie będzie to grało zbyt dobrze.Stereo, to dwie kolumny i... wystarczy. Jeśli odczuwasz niedostatek niskich tonów zastanów się raczej nad kolumnami BX5. I jeśli naprawdę Ci zależy na jakości dźwięku zastanów się nad używanym zestawem. Możesz słuchać muzyki z dużo większym wyrafinowaniem, klasą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ralas Napisano 17 sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 sierpnia 2015 A jeśli już mam szukać czegoś używanego, to jakie marki polecasz ?Szczerze nie orientuję się, co warto kupić co nie, b. rzadko zdarzało mi się słuchać sprzętów za ok. 3k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 18 sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 sierpnia 2015 Najpierw posłuchaj tych nowych, które wybrałeś oraz kilku jeszcze innych, by się przekonać jakie granie lubisz, jaki dźwięk, jaką barwę i inne aspekty brzmienia.Później będzie Ci można pomóc. Bo teraz to co można doradzić, na jakiej podstawie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts