Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witajcie.

Pierwszy raz będę miał zestaw głośników z oddzielnym amp'em więc to dla mnie nowe przeżycie. Kupiłem parę głośników Wharfedale Diamond 9.0 i 5m kabla do podłączenia tych głośników (ten kabel, według sprzedawcy, można normalnie przeciać - nie znam technicznej nazwy). To by było tyle.

Teraz czekam na swój amp który zamówiłem, Jest to Gemtune SMSL SA-36A. Będzie mi potrzebne coś jeszcze żeby podłączyć ten zestaw do swojego komputera? Jakieś kable łączące głośniki z amp'em? Może jeszcze jakiś z komputera do ampa?

Wybaczcie za moją małą wiedzę w tym temacie.

Pozdrawiam!
Napisano
No oczywiście będą potrzebne kable głośnikowe. Jak piszesz masz takie. Przecinasz na pół (powinny być równe do obydwu kolumn)
i podłączasz lewy L wzmacniacza do jednej (stojącej z lewej strony) kolumny a prawy R wzmacniacza do prawej kolumny.
Plus kolumny do plusa wzmacniacza a minus kolumny do minusa wzmacniacza.
Nie wiem czy zaciski we wzmacniaczu się odkręcają i przyjmują gołe kable. Ale jeśli nie, to musisz kupić głośnikowe wtyki bananowe i zakonfekcjonować nimi kable od strony wzmacniacza, abyś mógł te kable podłączyć.
A komputer, to zależy jakie ma wyjścia. Analogowe jest pewnie tylko wyjście słuchawkowe.
Dlatego kupujesz przejściówkę minijack - 2xRCA (cinch) i minijack dajesz do wyjścia słuchawkowego komputera a wtyki RCA odpowiednio do wejść we wzmacniaczu. Na ogół R to czerwony.
Jeśli kiedyś zechcesz poprawić jakość dźwięku z komputera, to kupisz przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC) i podłączysz między kompem a wzmakiem.

Mam nadzieję, że wzmacniacz w miarę dobrze wysteruje kolumny. A pomieszczenie jest nieduże.
Napisano
Cytat

No oczywiście będą potrzebne kable głośnikowe. Jak piszesz masz takie. Przecinasz na pół (powinny być równe do obydwu kolumn)
i podłączasz lewy L wzmacniacza do jednej (stojącej z lewej strony) kolumny a prawy R wzmacniacza do prawej kolumny.
Plus kolumny do plusa wzmacniacza a minus kolumny do minusa wzmacniacza.
Nie wiem czy zaciski we wzmacniaczu się odkręcają i przyjmują gołe kable. Ale jeśli nie, to musisz kupić głośnikowe wtyki bananowe i zakonfekcjonować nimi kable od strony wzmacniacza, abyś mógł te kable podłączyć.
A komputer, to zależy jakie ma wyjścia. Analogowe jest pewnie tylko wyjście słuchawkowe.
Dlatego kupujesz przejściówkę minijack - 2xRCA (cinch) i minijack dajesz do wyjścia słuchawkowego komputera a wtyki RCA odpowiednio do wejść we wzmacniaczu. Na ogół R to czerwony.
Jeśli kiedyś zechcesz poprawić jakość dźwięku z komputera, to kupisz przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC) i podłączysz między kompem a wzmakiem.

Mam nadzieję, że wzmacniacz w miarę dobrze wysteruje kolumny. A pomieszczenie jest nieduże.

Będę mieszkał w akademiku. Ściany będą słabo szczelne a pomieszczenia będzie dosyć mało. Co do wzmacniacza, trudno mi powiedzieć - potrzebowałem czegoś taniego (nie inwestuje jeszcze w jakiś lepszy zestaw stereo), i ten był polecany dosyć często na internecie, więc go zamówiłem.

Istnieje jakiś tani DAC (powiedzmy do 150zł) który będzie warty czasu i pieniędzy? W sklepie Richer Sounds polecali mi dragonfly, ale 120 funtów (+/- 700zł) to przegięcie jak na ten zestaw.

Mógł byś nastawić mnie na te kable, np. na ebayu? Nie chcę kupić czegoś niekompatibilnego z tym co mam (a raczej kupić to co mi jest potrzebne). Dziękuje mocno!
Napisano
Myślę, że DACa powinieneś poszukać używanego. Co znajdziesz, trudno przewidzieć. W tej cenie na pewno nie będzie wyrafinowany ale i tak lepiej to zagra niż połączenie przejściówką z komputera do wzmacniacza.
Ważne jest aby miał takie wejście jakie masz wyjście cyfrowe w komputerze. Np. HDMI, USB albo Toslink (optyczne)
I taki wówczas kupisz kabel. Z DACa do wzmacniacza najczęściej będą wówczas 2xRCA - 2xRCA.

Kable głośnikowe to samo. Nie wiem jak zagra ten zestaw, więc konkretnych nie polecę.
Na początek kup jakieś tanie, z miedzi OFC. Mogą być nowe.
Jeśli chcesz droższe, to Supra (pełniej grające) albo Chord (chłodniejsze). Te nie powinny niczego w dźwięku zepsuć.
Oczywiście gdybyś się zdecydował na te droższe, to kup używane.

Odpisując naciśnij przycisk Odpisz na dole strony a nie ten bezpośrednio pod ostatnim postem, bo wówczas niepotrzebnie cytujesz to co napisałem. A przecież wiadomo na co odpowiadasz.
Napisano
Z DAC'em chyba w tym momencie poczekam, i ewentualnie w ciągu miesiąca czy dwóch zoorientuję się co jest na rynku (no chyba że coś ciekawego wyskoczy na gumtree w szybszym okresie czasu, to spróbóje złapać).

Kable głośnikowe juz mam. Tak jak mówiłem w pierwszym poście, razem z głośnikami kupiłem 5m kabla, niezbyt drogiego ale wątpie żeby to tworzyło jakąkolwiek różnice na tym poziomie. W tym momencie potrzebny mi będzie kabel z karty dzwiękowej (wbudowanej) do wzmacniacza.

Zamawiąjac jedno z tych:

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=min...ca&_sacat=0

Mam już wszystko co mi potrzebne?
Napisano
Chyba masz wszystko.

Co do okablowania, to można być sceptycznym, ale wiele osób słyszy różnice nawet w budżetowych zestawach.
Ja w takim zestawie audio wiele lat temu gdy kupiłem kable głośnikowe i interkonekty Monster Cable od razu usłyszałem wyraźną różnicę w wielu aspektach dźwięku.

Warto, nie warto sam się przekonasz kupując lepsze okablowanie. No ale oczywiście najpierw kolumny, elektronika a dopiero kable.