markot84 Napisano 8 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2008 Witam chciałbym się was drodzy użytkownicy portalu Forum Audio zapytać czy Zestaw głośników czyli 5.1 JBL serii Es zagrają dobrze ze amplituderem firmy Yamaha dokładnie chodzi mi o dwa modele. Jestem laikiem w tych sprawach a chce sobie kupić dość dobre kino domowe. Proszę o opinię czym różnią się te dwa modele aplituderów i który polecacie:Chodzi o zestaw:Zestaw kina domowego oparty na amplitunerze Yamaha RX-V661, odtwarzaczu Yamaha DVD-S661, oraz głośnikach JBL ES Pack (5.1)oraz YAMAHA RX-V861+DVD S661+JBL ES80(2szt) +ES20(2szt) + ES25C(1szt) + ES150P(1szt)A może nie polecacie tych zestawów bo słyszałem zę te głośniki najlepiej grają z aplituderami firmy HARMAN KARDON. Czy jest duża różnica miedzy Yamaha a Herman KArdon a może jakiś Denon. Proszę o wasze opinie bo górna granica budżetowa bez kabelki to miej więcej 8000. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 8 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2008 Różnica pomiędzy amplitunerami Yamahy i H/K polega głównie na zdecydowanie lepszym brzmieniu w stereo (H/K), innym sposobie pomiaru mocy wyjściowej (Yamaha podaje zawyżoną moc przy wysterowanym jednym kanale, w praktyce spada ona ponad dwukrotnie). Z kolei Yamaha ma bardziej rozbudowany DSP co owocuje większą liczbą tzw. "bajerów".Nie sądzę by te kolumny źle zagrały ale podczas odsłuchu proponuję dla porównania posłuchać także muzyki z ulubionych płyt na odpowiadających cenowo modelach Harmana z tym zestawem kolumn. W kinie będzie z pewnością doskonale na sprzęcie obu tych marek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArasNet Napisano 10 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2008 W audio 2/2008 był test Amplitunerów Yamaha RX-V661 i miedzy innymi Harman/Kardon AVR 247Harman/Kardon Jest droższy co najmniej 700zł. Według testów moc w stereo była mniejszy od yamahy a przy 5 kanałach była taka samaNp.Harman/Kardon AVR 247 2.2 tyśhttp://allegro.pl/item342471372_harman_kar...tem_olkusz.htmlYamaha RX-V661 1.5 tyśhttp://allegro.pl/item338211815_yamaha_rx_...tem_olkusz.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markot84 Napisano 10 kwietnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2008 RZeczywiście różnica jest niewielka a w cenie dość duża jednak chyba zdecyduję się na yamahe niestety skromny budżet, tylko teraz waham się czy model rxv 661 czy 861 w cenie też jest różnica a czy w sprzecie czym te modele się różnią i czy dobrze zagrają z głośnikami jbl es 80 niestety nie mam gdzie wysłuchać tego zestawu. Proszę o odpowiedzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 10 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2008 Cytat Według testów moc w stereo była mniejszy od yamahy a przy 5 kanałach była taka sama W stereo oprócz mocy ważne jest także brzmienie a ono jest piętą achillesową Yamahy. H/K pod tym względem prezentuje się lepiej. Trzeba posłuchać przed zakupem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti Napisano 10 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2008 co chodzi o same sluchanie w stereo to raczej Yamaha odpada. niestety nie maja dobrego brzmienia. co innego kino domowe ale to juz inna sprawa. jezeli juz wybierasz miedzy modelami to zawsze wybiez model wyzszy...pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArasNet Napisano 10 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2008 Model RX-V861 jest dużo droższy ok 2 tyś RX-V661 najtaniej można mieć za 1.3 tyśJa bym nie dopłacał.Sam chciał zmienić swój amplituner RX-V559 Ale względem mocy nie ma znacznego przyrostu a bajerów mam dość.Sensowy model to RX-V1800 (Weight 17 Kg ) ale to już min 3 tyś Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2008 Cytat teraz waham się czy model rxv 661 czy 861 w cenie też jest różnica a czy w sprzecie czym te modele się różnią i czy dobrze zagrają z głośnikami jbl es 80 Jak już niektórzy pisali model RXV861 jest lepiej wyposażony od słabszego 661. Gra inaczej jak cytowane już H/K, choć te również nie każdemu się podoba w brzmieniu. Byłbym za 861, taka jest moja sugestia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2008 A ja mimo wszystko radzę posłuchać. Żebyś nie wylądował tak jak kolega na pokrewnym forum: http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=24097 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVIL Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2008 Pablo1964,Niedawno przymierzałem się do S606,ale jak pisałem w innym wątku bas nie zrobił na mnie wrażenia.Słuchałem ich też z elektroniką Onkyo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo1964 Napisano 11 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 11 kwietnia 2008 Dla mnie tamten wątek nie jest wątkiem o Onkyo i o Jamo. Jest wątkiem o kupowaniu w ciemno i o jego konsekwencjach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stanisława Napisano 18 kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 18 kwietnia 2008 Kupowanie w ciemno czasem bardzo boli i uderza po kieszeni. Szczególnie jak przechodzi się ze starego sprzętu stereo na nowoczesne amplitunery kina domowego z niższych półek cenowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts