sayerr Napisano 5 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2015 Witam,Zakupiłem parę głośników podłogowych Magnat Quantum 757 o poniższej specyfikacji:Konstrukcja 3-drożna bass reflex, double bassWyposażenie prz. niskotonowy 2 x 170 mmprz. średniotonowy 1 x 170 mmprz. wysokotonowy 1 x 25 mmObciążalność (RMS/max.) 220 / 350 WImpedancja 4 – 8 OhmPasmo przenoszenia 20 – 50.000 HzCzęstotliwość zwrotnicy 250 Hz, 2.800 HzRekomendowana moc wzmacniacza > 30 WSprawność (2.8V/1m) 93 dBWymiary (szer. x wys. x gł.) 190 x 1062 x 370 mmChciałbym do nich dobrac odpowiedni wzmaczniacz lub amplituner 2 kanałowy. Nie jestem zamknięty na sprzęt używany. Budżet to około 2500 zł. Preferuję miękkie dźwięki. Sprzęt do salonu o powierzchni 30 m2. Proszę o wskazówki:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angel Napisano 5 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2015 Rozumiem, że słuchałeś tych kolumn przed zakupem i zagrały Ci właśnie tak miękko, jak lubisz? Mam nadzieję, że te kolumny nie będą stały zbyt blisko ścian tylnej i bocznych? Jak masz urządzony pokój? Opisz, pokaż zdjęcia albo plan pokoju z uwzględnieniem miejsca gdzie będą stały kolumny i Ty będziesz siedział. Znasz temat akustyki i ustawiania kolumn, czy chcesz coś do poczytania? To bardzo ważne jeśli się myśli o dobrym dźwięku.A jakiej muzyki słuchasz? Nic o tym nie napisałeś. W ogóle mało napisałeś. Bo dane techniczne, to można znaleźć w internecie. Nie wiemy także jakiego źródła będziesz używał?Jak się pisze pierwsze posty, masz na stronie głównej forum.Ja oczywiście kupiłbym wzmacniacz używany. W takim budżecie można już wybrać naprawdę dobre urządzenie. Nawet bardzo dobre.Wzmacniacz musi mieć pilota i jakieś funkcje albo wejścia (np. gramofonowe) czy wyjścia (z przedwzmacniacza albo słuchawkowe)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal735r Napisano 5 grudnia 2015 Udostępnij Napisano 5 grudnia 2015 Budżet 2500zł na nowy amp stereo czy wzmak - OK. Ale używka za tysiaka wyciągnie z tych kolumn wszystko co potrafią. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sayerr Napisano 6 grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2015 Hmm...niestety nie słuchałem tych kolumn ale czytałam dużo pozytywnych opinii i testów na ich temat - głównie na niemieckich portalach bo tam są zdecydowanie bardziej popularne niż u nas. Zakup był bardzo korzystny cenowo dlatego się na nie zdecydowałem:) Co do pomieszczenia - salon o wymiarach 6x6, kolumny na ścianie w połowie otwartej o długości 3 m,miejsce odsłuchowe oddalone równolegle o 5 m:) Ściana przy kolumnach jak i przy miejscu odsłuchowym pokryta drewnem. Co do tematu ustawien kolumn i akustyki to chętnie coś poczytam:)Słucham różnej muzyki, popu, jazzu, alternatywnej a od czasu do czasu nawet coś cięższego jak Nightwish:) Pilot oczywiście się przyda, co do wyjsc to nie są niezbędne. Wolałbym oczywiście nowe urządzenie,co do używanego to nie chciałbym przeznaczać więcej jak 1500 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sayerr Napisano 6 grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 2015 Myślę o Yamaha A-S501 i CD-S300 lub Denon PMA-720 z DCD-720. Co sądzicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts