sayerr Napisano 5 grudnia 2015 Napisano 5 grudnia 2015 Witam,Zakupiłem parę głośników podłogowych Magnat Quantum 757 o poniższej specyfikacji:Konstrukcja 3-drożna bass reflex, double bassWyposażenie prz. niskotonowy 2 x 170 mmprz. średniotonowy 1 x 170 mmprz. wysokotonowy 1 x 25 mmObciążalność (RMS/max.) 220 / 350 WImpedancja 4 – 8 OhmPasmo przenoszenia 20 – 50.000 HzCzęstotliwość zwrotnicy 250 Hz, 2.800 HzRekomendowana moc wzmacniacza > 30 WSprawność (2.8V/1m) 93 dBWymiary (szer. x wys. x gł.) 190 x 1062 x 370 mmChciałbym do nich dobrac odpowiedni wzmaczniacz lub amplituner 2 kanałowy. Nie jestem zamknięty na sprzęt używany. Budżet to około 2500 zł. Preferuję miękkie dźwięki. Sprzęt do salonu o powierzchni 30 m2. Proszę o wskazówki:) Odpisz, cytując
Angel Napisano 5 grudnia 2015 Napisano 5 grudnia 2015 Rozumiem, że słuchałeś tych kolumn przed zakupem i zagrały Ci właśnie tak miękko, jak lubisz? Mam nadzieję, że te kolumny nie będą stały zbyt blisko ścian tylnej i bocznych? Jak masz urządzony pokój? Opisz, pokaż zdjęcia albo plan pokoju z uwzględnieniem miejsca gdzie będą stały kolumny i Ty będziesz siedział. Znasz temat akustyki i ustawiania kolumn, czy chcesz coś do poczytania? To bardzo ważne jeśli się myśli o dobrym dźwięku.A jakiej muzyki słuchasz? Nic o tym nie napisałeś. W ogóle mało napisałeś. Bo dane techniczne, to można znaleźć w internecie. Nie wiemy także jakiego źródła będziesz używał?Jak się pisze pierwsze posty, masz na stronie głównej forum.Ja oczywiście kupiłbym wzmacniacz używany. W takim budżecie można już wybrać naprawdę dobre urządzenie. Nawet bardzo dobre.Wzmacniacz musi mieć pilota i jakieś funkcje albo wejścia (np. gramofonowe) czy wyjścia (z przedwzmacniacza albo słuchawkowe)? Odpisz, cytując
rafal735r Napisano 5 grudnia 2015 Napisano 5 grudnia 2015 Budżet 2500zł na nowy amp stereo czy wzmak - OK. Ale używka za tysiaka wyciągnie z tych kolumn wszystko co potrafią. Odpisz, cytując
sayerr Napisano 6 grudnia 2015 Autor Napisano 6 grudnia 2015 Hmm...niestety nie słuchałem tych kolumn ale czytałam dużo pozytywnych opinii i testów na ich temat - głównie na niemieckich portalach bo tam są zdecydowanie bardziej popularne niż u nas. Zakup był bardzo korzystny cenowo dlatego się na nie zdecydowałem:) Co do pomieszczenia - salon o wymiarach 6x6, kolumny na ścianie w połowie otwartej o długości 3 m,miejsce odsłuchowe oddalone równolegle o 5 m:) Ściana przy kolumnach jak i przy miejscu odsłuchowym pokryta drewnem. Co do tematu ustawien kolumn i akustyki to chętnie coś poczytam:)Słucham różnej muzyki, popu, jazzu, alternatywnej a od czasu do czasu nawet coś cięższego jak Nightwish:) Pilot oczywiście się przyda, co do wyjsc to nie są niezbędne. Wolałbym oczywiście nowe urządzenie,co do używanego to nie chciałbym przeznaczać więcej jak 1500 zł. Odpisz, cytując
sayerr Napisano 6 grudnia 2015 Autor Napisano 6 grudnia 2015 Myślę o Yamaha A-S501 i CD-S300 lub Denon PMA-720 z DCD-720. Co sądzicie? Odpisz, cytując
Recommended Posts